Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε ποια επαγγέλματα θα επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σε ποια επαγγέλματα θα επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός

Μετά την διαταγή για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού της ΕΜΑΚ, η κυβέρνηση εξετάζει να επιβάλλει το εμβόλιο και σε άλλες ομάδες εργαζομένων. Μετά το πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που κάνει σύσταση υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλα επαγγέλματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν όχι από φθινόπωρο όπως είχε αναφερθεί, αλλά μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα τον Αύγουστο.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τους εργαζομένους στους οίκους ευγηρίας, προκειμένου να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες και να θωρακιστούν τα γηροκομεία της χώρας από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Επόμενη κατηγορία εργαζομένων που θα κληθούν να εμβολιαστούν υποχρεωτικά, είναι οι εργαζόμενοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς τα στατιστικά «δείχνουν» ότι τα ποσοστά εμβολιασμών σε γιατρούς και νοσηλευτές είναι ακόμα χαμηλά. Η κυβέρνηση τρέμει μια νέα «συμφόρηση» στα νοσοκομεία τα οποία όμως δεν έχει φροντίσει να «εξοπλίσει» με μόνιμο προσωπικό. 

Έρχεται υποχρεωτικό «τσίμπημα» και για τους εκπαιδευτικούς;

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει «πέσει» και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών με πρόσχημα να αποφευχθεί ένα νέο λουκέτο στα σχολεία. Το πρώτο για τον εμβολιασμό μαθητών και καθηγητών έχει ήδη γίνει, καθώς αναμένεται να ανοίξει σύντομα η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού οι έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών. Ο εμβολιασμός των παιδιών όπως ανακοινώθηκε θα είναι «εθελοντικός» ωστόσο, το μέτρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών δεν φαίνεται να «δικαιολογείται» αφού η διασπορά του ιού ανάμεσα στους μαθητές, δεν θα αποτρέψει ενδεχόμενο κλείσιμο τμημάτων και σχολείων.