Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψευτογιατρός: «Επέλεξε να μην εκπροσωπείται» είπε ο εισαγγελέας για τον Νίκο Κοντοστάθη - Aπορρίφθηκαν αιτήματα αναβολής

Ψευτογιατρός: «Επέλεξε να μην εκπροσωπείται» είπε ο εισαγγελέας για τον Νίκο Κοντοστάθη - Aπορρίφθηκαν αιτήματα αναβολής

Χωρίς τον ψευτογιατρό Νίκο Κοντοστάθη που νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό με κορωνοϊό, και με τους δικηγόρους του απλώς να παρίστανται στο δικαστήριο καθώς δεν τους χορήγησε εξουσιοδότηση, άρχισε επί της ουσίας στο Μικτό Ορκωτό της Αθήνας η δίκη του για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Δικαστές και ένορκοι απέρριψαν νωρίτερα τα αιτήματα αναβολής και διακοπής της δίκης του κατηγορούμενου που μέσω των δικηγόρων του δηλώνει ότι θέλει να παρίσταται στη δίκη. Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας της έδρας «Με προβλημάτισε συνειδησιακά το θέμα της εκπροσώπησης του κατηγορούμενου. Το δικαίωμα στην αυτοπρόσωπη παρουσία του κατηγορουμένου δεν είναι απόλυτο. Θεωρούμε ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ο κατηγορούμενος επέλεξε να μην εκπροσωπείται. Είναι μια δίκη τεράστια και πρωτόγνωρη στα ελληνικά χρονικά. Το πρώτο που θα έπρεπε να είχε κάνει όταν έμαθε ότι έχει covid είναι να δώσει μια εξουσιοδότηση. Εγώ δεν είδα να εξαντλούνται όλα τα μέσα επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο. Δεν είδα να έχει γίνει επικοινωνία με τον εισαγγελέα της φυλακής, τον διοικητή του νοσοκομείου», είπε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ενώ πρέπει να σημειωθεί το 18μηνο της προσωρινής κράτησης λήγει στις 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Οι δυσκολίες της δίκης

Άγνωστο παραμένει αν ο βασικός κατηγορούμενος θα παρευρίσκεται στη δίκη, αφού και κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να μεταχθεί, δηλώνοντας ασθενής. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκπροσωπείται από το συνήγορο του, ο οποίος και θα αναφερθεί επιγραμματικά στους ισχυρισμούς ως προς την ενοχή ή μη του εντολέα του.

Πάντως, ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει και σε αυτή τη συνεδρίαση η αδυναμία εντοπισμού αίθουσας ικανής να χωρέσει όλους τους παράγοντες της δίκης. Αν και το θέμα τέθηκε κατ’ επανάληψη στην πρώτη συνεδρίαση, τελικά δεν μπόρεσε να βρεθεί αίθουσα ικανή να χωρέσει τους 18 κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους, και έτσι παρά τις αντίξοες συνθήκες η διαδικασία θα συνεχιστεί ως έχει. Άλλωστε, τα χρονικά όρια είναι ιδιαίτερα στενά για το παρόν δικαστήριο, καθώς ο 48χρονος «ψευτογιατρός» αναμένεται να συμπληρώσει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης (18 μήνες) στα μέσα Δεκεμβρίου, και σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί απόφαση θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα, αναφέρεται ότι κατάφερε να αποσπάσει το ποσό των 838.175 ευρώ από τα θύματά του, ενώ περιγράφονται όλες οι περιπτώσεις ασθενών που έφτασαν μπροστά τους ελπίζοντας ψευδώς ότι θα βρουν θεραπεία, αλλά αντί για αυτό έλαβε βότανα και σκευάσματα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ο “ψευτογιατρός" κατηγορείται για 15 ανθρωποκτονίες και 12 απόπειρες, σύμφωνα με τις καταγγελίες θυμάτων και συγγενών τους. Του έχει αποδοθεί σωρεία αδικημάτων, και συγκεκριμένα για ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα, κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Μεταξύ των υπολοίπων 17 κατηγορούμενων, είναι και πρώην υπουργός και γιατρός, ο οποίος φέρεται να ενίσχυσε αποφασιστικά τον βασικό κατηγορούμενο στην εκτέλεση των πράξεων αυτών με τη συμβολή του. Κι αυτό γιατί ο πρώην υπουργός ως γιατρός σε κλινική της Αθήνας, ενεργώντας από κοινού με τον βασικό κατηγορούμενο και τέσσερις ακόμη γιατρούς φέρονται να προκάλεσαν στο θύμα βαριά σωματική βλάβη πείθοντας το θύμα να υποβληθεί σε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση προς πλήρη αποκατάσταση του κινητικού του προβλήματος, όπως ρητά ο βασικός κατηγορούμενος τον είχε διαβεβαιώσει, αφού παρουσιάστηκε στον ασθενή ως δήθεν ιατρός, χειρουργός ορθοπεδικός.