Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψευτογιατρός: Διεκόπη για τις 23 Νοέμβρη η δίκη - Τι δηλώνουν τα θύματά του

Ψευτογιατρός: Διεκόπη για τις 23 Νοέμβρη η δίκη - Τι δηλώνουν τα θύματά του

Για τις 23 Νοεμβρίου διεκόπη η δίκη του ψευτογιατρού και των 16 συγκατηγορούμενών του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η οποία ξεκίνησε σήμερα απόντος του 48χρονου βασικού κατηγορούμενου. Ο «Dr. Kontos» όπως συστηνόταν στα ανυποψίαστα θύματά του δήλωσε ασθένεια και δεν παραβρέθηκε στο δικαστήριο.

Κατά τη σημερινή διαδικασία υποβλήθηκαν αιτήματα για αλλαγή αίθουσας προκειμένου να να χωρέσουν κατηγορούμενοι, δικηγόροι και άλλοι παράγοντες της δίκης. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν σύμφωνα και με τις επόμενες δικασίμους που ανακοινώθηκαν από έδρας, η δική θα συνεχίσει να διεξάγεται στην ίδια μικρής χωρητικότητας αίθουσα, καθώς δεν βρέθηκε μεγαλύτερος χώρος.

O 47χρονος ψευτογιατρός Νίκος Κοντοστάθης, κατηγορείται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων. Είναι υπόλογος για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών για την επί σειρά ετών δράση του ως «”Dr Kontos” διακεκριμένος ογκολόγος» κατά την οποία σκόρπιζε φρούδες ελπίδες και «φάρμακα» σε καρκινοπαθείς.

Η εκδίκαση της υπόθεσης του αποκαλούμενου ψευτογιατρού έρχεται στο ακροατήριο του κακουργιοδικείου σχεδόν δύο μήνες πριν συμπληρωθεί το 18μηνο όριο προφυλάκισης του Κοντοστάθη, γεγονός που δημιουργεί ασφυκτικά πλαίσια για την ταχεία ολοκλήρωση της δίκης.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Ο 48χρονος παραπέμπεται στο Κακουργιοδικείο αντιμέτωπος με σοβαρότατες κατηγορίες που αφορούν ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα, κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Ως συνεργοί στην δράση του δήθεν εξειδικευμένου κορυφαίου γιατρού κάθονται στο εδώλιο άλλοι 16 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων είναι ένας πρώην βουλευτής και υπουργός (γιατρός στο επάγγελμα), γιατροί, στελέχη ιδιωτικής κλινικής, επιχειρηματίας που ασχολείται με εμπόριο βοτάνων αλλά και μία μοναχή. Μεταξύ των θυμάτων του Κοντοστάθη είναι και ανήλικα παιδιά 14 και 16 ετών.

Μετ' εμποδίων άρχισε η δίκη - Τι δηλώνουν τα θύματά του

Μετ´ εμποδίων ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη του «ψευτογιατρού» και των 16 συγκατηγορούμενών του. Η δικαστική αίθουσα αποδείχθηκε πολύ μικρή για τόσους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους με αποτέλεσμα μέχρι αυτή την ώρα να αναζητείται άλλη μεγαλύτερη. Στο δικαστήριο μάλιστα παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός προκειμένου να ζητήσει την μεταφορά της δίκης.

Όσον αφορά στον προφυλακισμένο κατηγορούμενο «Dr. Κοντό», αυτός δήλωσε ασθενής και δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο με αποτέλεσμα να απαιτείται εξουσιοδότησή του για την παράσταση του συνηγόρου του.

Ο «ψευτογιατρός», βάση του παραπεμπτικού βουλεύματος, υπόσχονταν σε καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς ότι θα τους θεραπεύσει με βότανα πείθοντας τους να διακόψουν τις αγωγές που τους είχαν συστήσει οι θεράποντες ιατροί τους ενώ τους υπέβαλλε και σε αυστηρότατη δίαιτα που έφτανε στα όρια της λιμοκτονίας. Συνολικά του αποδίδεται ο θάνατος 12 ασθενών -μεταξύ αυτών και δύο ανήλικα- καθώς και 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Θύμα της δράσης του ψευτογιατρού δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Τον γνώρισα μέσω μιας φίλης μου, η οποία τελικά κατέληξε. Εκείνη τον είχε γνωρίσει μέσω του πνευματικού της. Έκανε χημειοθεραπεία και της είπε να τη σταματήσει και να ξεκινήσει κάτι αποστάγματα, μια ειδική διατροφή, κάτι βιταμίνες και έδινε και κάτι ματζούνια παραισθησιογόνα. Τα ίδια έλεγε και σε μένα και μου έκανε ενέσεις. Υποτροπίασα και κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά επειδή του τηλεφωνούσα και μου έλεγε ότι είναι στην Ιταλία και να τον περιμένω να γυρίσει να μου κάνει ένεση. Μου είχε ζητήσει 17 χιλιάδες, του είχα δώσει τις 6 και άλλες 2 χιλιάδες για έξοδα».

Γιος θύματος ανέφερε ότι: «Ο πατέρας μου ήταν άρρωστος, μας σύστησε τον Dr Kontos ένα πρόσωπο του φιλικού μου περιβάλλοντος. Μας έλεγε ο κατηγορούμενος ότι όλα θα πάνε καλά, να μην ανησυχούμε, υπάρχει θεραπεία με κάποια βότανα. Μας ζητούσε χρήματα, 10-15 χιλιάδες, μας κορόιδευε, πόνταρε στην απόγνωσή μας, παρίστανε το γιατρό από την Ελβετία, μπαινόβγαινε στις κλινικές, μιλούσε στους γιατρούς...».

Ο συνήγορος των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους, Δημήτρης Κουσιουρής δήλωσε: «Οι γονείς έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Θέλουν την παραδειγματική τιμωρία του κατηγορούμενου. Μέσω αυτήν θα έρθει η δικαίωση και η κάθαρση».

Ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Στέλιος Σούρλας σημείωσε ότι «οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου ότι δεν παρότρυνε τα θύματα να διακόψουν τη θεραπεία τους είναι ψευδείς».