Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Εκτακτη σύσκεψη της επιτροπής - Πιθανά τα νέα μέτρα

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Εκτακτη σύσκεψη της επιτροπής - Πιθανά τα νέα μέτρα

Συναγερμό έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές η μετάλλαξη της Μποτσουάνα καθώς φαίνεται να είναι η πιο ανθεκτική στα εμβόλια και η πιο επικίνδυνη που έχει βγει μέχρι σήμερα. Με τις χώρες να κλείνουν η μία μετά την άλλη τη σύνδεσή τους με χώρες της νότιας Αφρικής, πριν καν συνεδριάσει ο ΠΟΥ για να δώσει παγκόσμια ντιρεκτίβα, και η Ελλάδα δεν αφήνει λεπτό να πάει χαμένο και θωρακίζεται απέναντι στη νέα μετάλλαξη.

Ετσι λοιπόν, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/περιορισμών για χώρες της νότιας Αφρικής.

Πιθανολογείται ότι και η χώρα μας θα «κατεβάσει ρολά» για ταξιδιώτες από χώρες που έχει εξαπλωθεί ήδη ραγδαία η νέα αφρικανική μετάλλαξη κι ενδεχομένως θα αλλάξουν και οι μέρες καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα μας.

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Μποτσουάνα

Συνεδριάζει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε από τη Γενεύη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ. «Ο ΠΟΥ συγκαλεί συνεδρίαση (...) για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας», σημείωσε.

Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει «μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων», κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, πρόσθεσε ο Λιντμάιερ. Ο ΠΟΥ δεν σχολιάζει προς το παρόν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές κάποιων χωρών σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής που συνδέονται με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, κατέληξε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

Κλείνει τα σύνορα η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.