Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Όσα κατέθεσε η δεύτερη ιατροδικαστής για την αιτία θανάτου

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Όσα κατέθεσε η δεύτερη ιατροδικαστής για την αιτία θανάτου

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης για τα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου απασχολεί και σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εξετάζεται η δεύτερη επιστήμονας που συνέταξε τη σχετική έκθεση, Σουλτάνα Μαριανού. Παρούσα στο δικαστήριο και η Μάγδα Φύσσα που ήρθε να συμπαρασταθεί στους γονείς του 33χρονου ακτιβιστή, με τους οποίους συνομίλησε.

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε ουσιαστικά όσο υποστήριξε ο συνάδελφος της, Νικ. Καλογριάς, ως προς τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που διέγνωσαν ως την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. «Ψάξαμε όλα τα πράγματα ένα προς ένα. Η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής και προχωρήσαμε σε περαιτέρω έρευνα, λήψη βιολογικών υλικών για να διαπιστώσουμε αιτία θανάτου. Τα τραύματα ήταν πολλά, αλλά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο. Για επιβεβαίωση στείλαμε υλικό στα εργαστήρια Θεσσαλονίκη. Εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε κάτι, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου» κατέθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Μαριανού, στόχος των ιατροδικαστών ήταν να κάνουν μία αναλυτική ακτινογραφία για να ελέγξουν όλα τα τραύματα που υπήρχαν, «να μην διαφύγει κάτι».

Ως προς το οργανικό στρες που συνέβαλε στο ισχαιμικό επεισόδιο του 33χρονου ακτιβιστή, η μάρτυρας υποστήριξε ότι από την 30ετή της εμπειρία, καταλήγει ότι συναντάται αλλά όχι συχνά. Αναφορικά δε με τον ισχυρισμό της υπεράσπισης για προγενέστερη ασθένεια στο ήπαρ που συνέβαλε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, η ιατροδικαστής εξήγησε: «υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης. Μπορεί να προκληθεί από χρόνια χρήση φαρμάκων ή κάποια ασθένεια που έχει περάσει».

Πολ. Αγωγή: Βρήκατε κάποιο εύρημα που να σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχε κάποιο νόσημα υπεύθυνο για το θάνατο του;

Μάρτυρας: Όχι. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι εξετάσεις. Δεν μπορούμε να μιλούμε θεωρητικά. Απαντάμε με βάση τα ευρήματα. Ούτε αποκρύψαμε κάτι ούτε τίποτα. Όλα είναι υπογεγραμμένα και μπορούν να ερωτηθούν ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας που υπογράφει.

Τέλος, ανέφερε ότι η ιστολογική εξέταση δεν έδειξε κάποια βλάβη στην καρδιά, ενώ δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο το ισχαιμικό επεισόδιο να είχε ξεκινήσει ενώ ο 33χρονος βρισκόταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο.

Υπεράσπιση: Υπάρχουν περιγραφές ότι το προηγούμενο βράδυ είχε έντονη εφίδρωση. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην περίπτωσης του Ζακ Κωστόπουλου;

Μάρτυρας: Αν δηλαδή το προηγούμενο βράδυ έπαθε έμφραγμα; Δεν βρέθηκε κάτι. Τα συμπτώματα για έμφραγμα που αναφέρουν είναι συμπτώματα. Κάποιος θα πει ότι είχε Ένας πόνος στο χέρι, όχι έντονη εφίδρωση, αλλά δεν μπορώ αν το αποκλείσω.

Υπεράσπιση: Το στρες είναι η φυσική η ψυχολογική δύναμη που διαταράσσει ισορροπία. Οι εργώδεις προσπάθειες του θανόντος πριν τα χτυπήματα, όταν προσπαθούσε να βγει από το μαγαζί, εντάσσεται σε αυτό που λέτε στρες; Όταν σήκωνε τον πυροσβεστήρα των έξι κιλών, όταν χτυπάει την πόρτα να βγει… μπορείτε να αποκλείσετε το επεισόδιο να ξεκίνησε εκείνη τη στιγμή;

Μάρτυρας: Όχι.

Η μάρτυρας ολοκλήρωσε την κατάθεσης της και πλέον καταθέτει ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου.