Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύστημα «Τυφλής Αξιολόγησης» στο ΕΣΠΑ και νέος Αναπτυξιακός Νόμος χωρίς «γρηγορόσημα»

Σύστημα «Τυφλής Αξιολόγησης» στο ΕΣΠΑ και νέος Αναπτυξιακός Νόμος χωρίς «γρηγορόσημα»

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης προκειμένου να καταστεί εφικτή η καταπολέμηση της διαφθοράς, που διαλύει την οικονομία, τόνισαν όλοι οι ομιλητές στην Ημερίδα με θέμα «Η Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον-Σκέψεις και Προβληματισμοί» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ο επικεφαλής της Γραμματείας, κ. Γιώργος Βασιλειάδης, τόνισε ότι «η διαφθορά αποτελεί απειλή για μια σύννομη κοινωνία, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό σε σχέση με την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών και εμποδίζει την υγιή οικονομική ανάπτυξη, καθώς περιορίζει το εμπόριο, αποδυναμώνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα, μειώνει τις επενδύσεις (εγχώριες και ξένες).

Γι’ αυτό η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί μια κοινή υπόθεση, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα».

Ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε επίσης ότι ζητείται η συνδρομή όλων για την αναστροφή αυτής της κατάστασης, που κρατάει τον τόπο κολλημένο και δεσμεύτηκε ότι «εκ μέρους μας και εκ μέρους της υπηρεσίας μας δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε κάθε τι δυνατό και περιμένουμε τόσο τις προτάσεις όσο και την συνδρομή σας».

Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στάθηκε ακόμη στις ενέργειες τη κυβέρνησης στο θέμα καταπολέμησης της διαφθοράς και στην πρόθεσή της να συλλέξει και να κωδικοποίησει τα περιστατικά διαφθοράς που έχουν εντοπίσει δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρηματίες τα τελευταία πέντε χρόνια ενώ γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα το «πρώτο πακέτο» στοιχείων.

Όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, η κυβέρνηση, με βάση και τις συστάσεις από τον ΟΟΣΑ συνέταξε και έστειλε σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της χώρας μας ένα έντυπο με το οποίο ζητάει να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις δωροδοκίας - διεθνούς ή εγχώριας - που έπεσαν στην αντίληψή τους την τελευταία πενταετία και αντίστοιχο έντυπο έχει αποσταλεί και στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για να ενημερωθούν αντίστοιχα όλα τα γραφεία εξωτερικού αλλά αντίστοιχη ενημέρωση έχει ζητηθεί και από τα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Τέσσερις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις τόσο στο επίπεδο των κρατών όσο και σε εκείνο της δράσης των εταιρειών.

Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε το πρόβλημα της διαφθοράς κεφαλαιώδους σημασίας θέμα για τη διεθνή οικονομία, τονίζοντας ότι «όταν παγκοσμίως πραγματοποιούνται 4 τρις. ευρώ, επενδύσεις κατά έτος τότε η πάταξη της φοροδιαφυγής, μετατρέπεται σε ένα τεράστιο θέμα»

Τα κράτη μέλη πρέπει να συντονιστούν, ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, αν και έχει σημειώσει πρόοδο και από την 57η θέση, κατήλθε στη 46η, αυτή η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική, καθώς η χώρα παραμένει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των προηγμένων χωρών. «Πρέπει όμως να γίνουν αρκετά» σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων που εντάσσονται στο πλαίσιο τεσσάρων βασικών παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι εξής:

1. Οι δημόσιες συμβάσεις, που όπως είπε ο κ. Σταθάκης αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο βελτιώνεται το πλαίσιο διεξαγωγής τους και ως προς τη διαφάνεια και ως προς την πρόσβαση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

2. Το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό, στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, έχει εισαχθεί μια σειρά καινοτομιών, που ενισχύουν τη διαφάνεια.

3. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που επίσης εισάγει διαδικασιες διαφάνειας.

4. Το σχέδιο για τη δημοσιότητα των δράσεων εταιρικής ευθύνης των επιχειρήσεων.

Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια 168 εκατ. δολαρίων

Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ για τη Δωροδοκία κ. Ντράγκο Κος, ο οποίος στάθηκε στον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια ύψους 168 εκατ. δολαρίων – αν δεν αξιοποιηθούν έως το τέλος του 2017-  για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχουν καταβληθεί από τη Siemens λόγω του σκανδάλου.

Ο κ. Κος παραλλήλισε τη χώρα μας με την «ωραία κοιμωμένη» σημειώνοντας ότι μπορεί να κάνει αρκετά ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς αρκεί να «ξυπνήσει».  Σημείωσε, δε, ότι τα φαινόμενα διαφθοράς παρατηρούνται κυρίως σε ανεπτυγμένες χώρες, αποκαλύπτοντας ότι και οι σκανδιναβικές χώρες που θεωρούνται υπεράνω υποψίας τα φαινόμενα της διαφθοράς, είναι πολύ υψηλά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε ότι η πάταξη της διακρατικής διαφθοράς στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές είναι μια πρακτική που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και πλήττει καίρια τη φήμη και την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μια εποχή όπου η εξωστρέφεια αποτελεί ζωτικής σημασίας ζητούμενο.

«Η αδυναμία πάταξης των φαινομένων διακρατικής διαφθοράς πλήττει τις επιχειρήσεις όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ηθικά. Απαιτείται, λοιπόν, κατ’ αρχήν η εντατικοποίηση των δράσεων για την αποτροπή, για τον εντοπισμό και την επιβολή των απαραίτητων κυρώσεων και η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από τη συνεργασία της πολιτείας, της επιχειρηματικής κοινότητας, των διεθνών οργανισμών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών...».

Καίρια ήταν η εισήγηση του Πρόεδρου της Διεθνούς  Διαφάνειας Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνου Μπακούρη, σύμφωνα με τον οποίο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από ανεπτυγμένες χώρες είναι υπεύθυνοι για φαινόμενα δωροδοκίας.

Όπως εξήγησε, το 1/3 των εσόδων των μεγάλων επιχειρήσεων διοχετεύεται σε δωροδοκίες προς τους κρατικούς αξιωματούχους. Ειδικότερα το 1/3 της δωροδοκίας κατευθύνεται σε δημόσιους υπαλλήλους κυρίως μέσω των κρατικών προμηθειών (2/3 του συνόλου) ενώ έχουν εντοπιστεί φαινόμενα δωροδοκίας υψηλόβαθμων στελεχών όπως πρωθυπουργοί και υπουργοί (ποσοστό 5% του συνόλου) οι οποίοι όμως έλαβαν το 11% του ύψους της δωροδοκίας.

Ο κ. Μπακούρης σημείωσε, τέλος, πως στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας είναι δύσκολο να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός, αφού το 85% των εγχώριων επιχειρηματιών δήλωσαν ότι υπάρχει διαφθορά στις συναλλαγές, έναντι 57% που δηλώνουν επιχειρηματίες άλλων χωρών.

Τη συζήτηση συντόνισε η κα Μαρία Γαβουνέλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

imerides-diafthora

imerides-diafthora

imerides-diafthora

imerides-diafthora

imerides-diafthora

imerides-diafthora

imerides-diafthora

imerides-diafthora

imerides-diafthora