Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας: Οι τρεις στόχοι της Κουμουνδούρου και το έγγραφο που άναψε φωτιές

Ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας: Οι τρεις στόχοι της Κουμουνδούρου και το έγγραφο που άναψε φωτιές

Του Χρήστου Κυμπιζή

Τρεις είναι οι άμεσοι στόχοι της Κουμουνδούρου για το επόμενο χρονικό διάστημα και το μεγάλο στοίχημα στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να μπορέσει ο κομματικός μηχανισμός να τους φέρει παράλληλα εις πέρας. Νούμερο ένα στόχος είναι να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια ολοκληρωμένη και απόλυτα τεκμηριωμένη αντιπολιτευτική δράση εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Δεύτερον, θα πρέπει να συνεχιστούν οι εσωκομματικές διεργασίες, να προετοιμαστεί το συνέδριο και να συνεχιστεί η επιχείρηση διεύρυνσης. Κύρια επιδίωξη είναι η συσπείρωση της πλειοψηφίας του προοδευτικού κόσμου γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, η οποία θα λειτουργήσει ως το αντίβαρο της δεξιάς πολιτικής.

Επιπλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς εδώ και καιρό θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει άμεσα εκλογές, όσο εμφανίζεται δημοσκοπικά δυνατός, ώστε να κάψει την απλή αναλογική. Τη θέση αυτή, αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στη Βουλή:

«Η εκτίμησή μας είναι ότι σπεύδετε να αλλάξετε τώρα τον εκλογικό νόμο, στην αρχή της θητείας σας, ώστε να αποφασίσετε να πάτε σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στους Νεοδημοκράτες βουλευτές είπε: «Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, είτε γίνουν αύριο, είτε γίνουν το φθινόπωρο, είτε γίνουν του χρόνου, είτε γίνουν το 2023, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι με την απλή αναλογική. Και άρα, όπως και να έχουν τα πράγματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το 1/3 ή ίσως και περισσότεροι από εσάς, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ό,τι και να γίνει, δεν θα εκλεγείτε ξανά σε αυτές τις εκλογές. Να το γνωρίζετε αυτό. Να το γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι από εσάς σε αυτούς τους σχεδιασμούς είστε μιας χρήσης. Είστε μίας χρήσης στους μικροκομματικούς υπολογισμούς του κ. Μητσοτάκη».

Μια ασήμαντη διαρροή έφερε φουρτούνες…

Ένα ψήφισμα, το οποίο φαίνεται να προέρχεται από κάποιο μέλος της τάσης των 53+, έβαλε φωτιά στον εσωκομματικό διάλογο. Σκοπός του κειμένου είναι η συλλογή υπογραφών προκειμένου το επικείμενο συνέδριο να είναι αποκλειστικά και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία». Να διεξαχθεί δηλαδή, χωρίς τα μέλη που έχουν ενταχθεί στο κόμμα από την επιχείρηση διεύρυνσης.

Πάντως δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Το κείμενο αυτό φαίνεται πως είναι απλά μια πρόταση ενός μέλους, η οποία τέθηκε προς συζήτηση σε μια κλειστή διαδικτυακή λίστα, και όχι η επίσημη θέση της τάσης.

Δημοσιεύματα στο διαδίκτυο ανέφεραν πως οι 53+ «ζητούν να αποκλειστούν από την προσυνεδριακή διαδικασία όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για διεύρυνση» και έκαναν λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης του συνεδρίου.

Η απάντηση των 53+: «Δεν λειτουργούμε υπόγεια»

«Δεν υπάρχει κείμενο -απόφαση των 53+. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το ιδεολογικό μας ρεύμα όταν έχει κάτι να πει το λέει ανοιχτά και δημόσια. Δεν το κρύβουμε ούτε λειτουργούμε υπόγεια.

Άρα, αφού δεν υπάρχει κείμενο – απόφαση δεν συλλέγουμε υπογραφές και μάλιστα για ένα θέμα, που έχει λήξει στο κόμμα μας ομόφωνα, καθώς το συνέδριο πράγματι, αγαπητέ μας αρθρογράφε (ξέρουμε στεναχωριέσαι) θα είναι το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα είναι ένα ανοιχτό συνέδριο με τα χιλιάδες νέα μέλη, που έρχονται ως νυν και όχι ως πρώην, να συμμετέχουν ουσιαστικά και ισότιμα. Και το γεγονός αυτό είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο και έχουμε κάθε λόγο να το ενθαρρύνουμε» αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση της τάσης.

Η αλήθεια είναι πως σε εσωκομματικό επίπεδο, υπάρχουν αντιδράσεις για την απόφαση να συγκροτηθεί η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και το Πολιτικό Συμβούλιο (δύο όργανα τα οποία αποτελούνται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από πασοκογενείς), διότι κάποιοι θεωρούν πως υποβαθμίζεται ο ρόλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Όμως η συγκεκριμένη συζήτηση και οι δεδομένες διαφωνίες απέχουν έτη φωτός από προθέσεις για οποιοδήποτε εσωκομματικό αντάρτικο…

Παπαδημούλης: Όχι στην ανακάλυψη εσωτερικών εχθρών

«Αναλάβαμε συλλογικά απέναντι στο 32% τη δέσμευση για δυνατή αντιπολίτευση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Για ένα ισχυρό, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Ικανό να πείσει περισσότερο, να κερδίσει και να ξανακυβερνήσει την Ελλάδα.

Με γόνιμο διάλογο, σύνθεση απόψεων, συσπείρωση κι ευρύτερες συμμαχίες. ΟΧΙ με στείρες ομαδοποιήσεις και με ανακάλυψη «εσωτερικών εχθρών». Ο Αλέξης Τσίπρας, ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης, έχει τη δύναμη και την ευθύνη να πάρει πρωτοβουλίες για ένα συνέδριο σύνθεσης, συσπείρωσης και νίκης!», δήλωσε από τη μεριά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τέλος σε όποια απειλή εσωστρέφειας και να δώσει τέλος σε πρακτικές και διαρροές που απειλούν την εσωκομματική ενότητα.

Αρθρογράφος