Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρύτανης ΕΚΠΑ: Βαριά περιστατικά σε νέους - Μακριά από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Βαριά περιστατικά σε νέους - Μακριά από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

Την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού και την αναμονή της ανακοίνωσης νέων πρωτοκόλλων επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο Open TV έκρουσε καμπανάκι για τους εκδρομείς που επιστρέφουν στις μεγάλες πόλεις. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος, η επιστροφή των εκδρομέων δημιουργεί ανησυχία και ότι είναι θέμα χρόνου τα βαρύτερα περιστατικά στους νέους. Παράλληλα απηύθυνε συστάσεις για όσους επιστρέφουν από διακοπές, έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Η επιστροφή εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργεί ανησυχία και μεγάλα ερωτηματικά», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και συμπλήρωσε πως «η σύσταση είναι οι πολίτες να προσπαθήσουν να τηρούν ευλαβικά τις αποστάσεις και η χρήση μάσκας, εάν είναι δυνατόν να απέχουν με φυσική παρουσία από την εργασία τους, χρησιμοποιώντας μέρος της άδειάς τους. Παράλληλα πρέπει να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένα άτομα του περιβάλλοντός τους, συγγενείς τους που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες και εάν έχουν ακούσει πως κάποιος φίλος η γνωστός στη διάρκεια των διακοπών βρέθηκε θετικός για τον κορωνοϊό, να προστρέξουν να εξεταστούν και αυτοί».

«Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε μία έξαρση, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ήδη στην Αττική μπορούμε να πούμε ότι έχουμε περί τα 500 περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, για να μπορέσουμε να μην έχουμε μία ουσιαστική αύξηση των κρουσμάτων και μετά η κατάσταση ξεφύγει και δεν μπορεί να γίνει ούτε η απομόνωση, ούτε η ιχνηλάτησή τους», είπε ακόμη.

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν είναι υπέρ της επιβολής πιο αυστηρών μέτρων επεσήμανε ότι «ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση των μέτρων που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα ή των μέτρων που ξεκινούν σήμερα. Το σημαντικό είναι η ευλαβική προσοχή σε αυτά τα μέτρα». 

«Ξέρουμε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει κατέβει. Ξέρουμε ότι τα περισσότερα νέα άτομα είναι ασυμπτωματικά, τα περισσότερα θα νοσήσουν. Είδαμε περιστατικά νέων ανθρώπων που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη. Επομένως είναι θέμα στατιστικής να δούμε βαριά περαστατικά και σε νέα άτομα. Κανείς δεν είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.