Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καπραβέλος: “Ασθενείς πέθαναν περιμένοντας να χειρουργηθούν”

Καπραβέλος: “Ασθενείς πέθαναν περιμένοντας να χειρουργηθούν”

ματική είναι η περιγραφή που κάνει ο Νίκος Καπραβέλος για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω του κορονοϊού. Ο διευθυντής Β΄ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε ότι άνθρωποι πέθαναν περιμένοντας να χειρουργηθούν, λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα», ο Νίκος Καπραβέλος είπε ότι μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που η κατάσταση στα νοσοκομεία ήταν ασφυκτική και είχαν αναβληθεί τα τακτικά χειρουργεία, όταν ανανέωναν τις λίστες των χειρουργείων, διαπίστωσαν ότι πολλοί άνθρωποι είχαν πεθάνει περιμένοντας να χειρουργηθούν. “Μετά το δεύτερο κύμα, πήγαμε να επικαιροποιήσουμε τις λίστες χειρουργείων και είχαν πεθάνει πολλοί περιμένοντας ένα χειρουργείο. Αυτοί που είχαν λεφτά πήγαν στον ιδιωτικό τομέα και χειρουργήθηκαν και άλλοι που τους παίρναμε τηλέφωνο μας έβριζαν. Μας έλεγαν ‘τώρα το θυμηθήκατε;’ Πάει, χάθηκε”, δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι δεν επαρκεί το προσωπικό στα χειρουργεία. Το σύστημα υγείας κατέρρευσε ολόκληρο και η πίεση γίνεται σε βάρος και άλλων ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό, σημείωσε. “Δεν πρόκειται για απλή γριπούλα”

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως “βιώνουμε τον εφιάλτη και την τραγωδία εδώ και αρκετές εβδομάδες. Σήμερα στο ‘Παπανικολάου’ ξεκινάμε μια εφημερία, χθες διασωληνώσαμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ, πεθαίνουν συνέχεια συνάνθρωποί μας”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Βόρεια Ελλάδα δέχεται μία επίθεση που την έχουμε δει 2-3 φορές στο παρελθόν. Δεν πρόκειται για μια απλή γριπούλα, αλλά για έναν ιό θανατηφόρο που αφαιρεί ζωές, είπε και πρόσθεσε: “Όταν βλέπετε τα νοσοκομεία να καταρρέουν, οι ασθενείς να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, τα κρούσματα να είναι πάρα πολλά, δεν πρέπει τα μέτρα να είναι αυστηρά;”.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και στην πολιτεία να λάβει αυστηρότερα μέτρα. Πρότεινε την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, σε δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Ζήτησε επιπλέον να εφαρμοστούν πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία για λίγες ημέρες και να λειτουργήσουν τα γήπεδα χωρίς φιλάθλους.