Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χάπι Merck: Πώς δημιουργήθηκε και πως θα καθοριστεί η τιμή του

Χάπι Merck: Πώς δημιουργήθηκε και πως θα καθοριστεί η τιμή του

Χάπι Merck: Για ποιους δεν είναι αποτελεσματικό το χάπι της Merck - Πόσο θα κοστίζει. Το πώς οδηγήθηκαν οι επιστήμονες της Merck στη δημιουργία του χαπιού κατά του κορoνοϊού, εξήγησε, μεταξύ άλλων, η Ζωή Αλεξοπούλου, κλινική διευθύντρια της εταιρείας. «Όταν ξεκίνησε το φάρμακο, προ της πανδημίας, οι επιστήμονες το ξεκινούσαν ως μια θεραπεία για τη γρίπη. Ομως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρήκαμε πως λόγω του μηχανισμού του, ο οποίος αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κάποιων RNA ιών, πολύ εύκολα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους ιούς όπως ο κορονοϊός», εξήγησε η κυρία Αλεξοπούλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για το χάπι της Merck.

«Αποδείχθηκε πως είναι κλινικά εφικτό αυτό και είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί είναι το πρώτο αντιικό φάρμακο που σταματά την αναπαραγωγή του», προσέθεσε, σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό το ότι το χάπι λαμβάνεται από το στόμα», τονίζοντας πως στόχος των μελετών είναι να εξελιχθεί το χάπι, ώστε να το λαμβάνουν άτομα στο οποίων το οικογενειακό περιβάλλον υπάρχει ασθενής με κορονοϊό. Παράλληλα, όπως εξήγησε η Δρ. Αλεξοπούλου, παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών «50% μείωση στη θνησιμότητα και τη νοσηλεία των ασθενών», με τα αποτέλεσμα να είναι τόσο εντυπωσιακά που επισπεύτηκε η έγκριση του φαρμάκου.

Για ποιους δεν είναι αποτελεσματικό το χάπι της Merck

Ωστόσο, θέλησε να τονίσει πως «δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υποκατάστατο του εμβολίου, που θα παραμένει η βασική ασπίδα μας έναντι του κορονοϊού», επισημαίνοντας ότι το φάρμακο για να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να ληφθεί «εντός πέντε 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων» και ότι δεν είναι αποτελεσματικό για εκείνους που έχουν νοσήσει βαριά. Merck Ερωτηθείσα για την ποσότητα παραγωγής, η Ελληνίδα επιστήμονας εξήγησε πως η MSD έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του και υπολογίζεται η παραγωγή 10 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στο 2021 και 20 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στο 2022.

Πόσο θα κοστίζει το χάπι της Merck

Τέλος, όσο αφορά στην τιμή του φαρμάκου, η Δρ. Αλεξοπούλου είπε πως πολιτικής της εταιρείας είναι η κλιμακωτή τιμολόγηση ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε κράτους, οι χώρες δηλαδή με υψηλό ΑΕΠ θα το αγοράζουν ακριβότερα και οι χώρες με χαμηλό ΑΕΠ φθηνότερα. Σημειώνεται πως το χάπι εγκρίθηκε και θα κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται και η έγκρισή του από τον ευρωπαϊκό ΕΜΑ.