Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γυναίκα απαλλάχθηκε από τον ιό HIV χωρίς να λάβει θεραπεία

Γυναίκα απαλλάχθηκε από τον ιό HIV χωρίς να λάβει θεραπεία

Μια γυναίκα από την Αργεντινή κατάφερε να απαλλαχθεί εντελώς από τον ιό HIV, χωρίς να λάβει απολύτως καμία θεραπεία, γεννώντας ελπίδες για την εύρεση μιας θεραπείας που θα μπορούσε να εξολοθρεύσει εντελώς τον ιό.

Η ασθενής είχε διαγνωστεί με τον ιό το 2013, ωστόσο μετά από ελέγχους που έγιναν σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύρια των κυττάρων της, οι επιστήμονες δεν βρήκαν κανένα ίχνος του γονιδιώματος του ιού.

Πρόκειται για την δεύτερη περίπτωση που το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς φαίνεται να έχει εξολοθρεύσει τον ιό χωρίς θεραπεία. Η πρώτη ήταν μια γυναίκα από το Σαν Φρανσίσκο, η οποία είχε διαγνωστεί με τον ιό πριν από 30 χρόνια και θεωρήθηκε η πρώτη στον κόσμο γνωστή περίπτωση πλήρους θεραπείας χωρίς να έχει προηγηθεί μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες ελπίζουν πως εάν καταφέρουν να χαρτογραφήσουν τη διαδικασία με την οποία το σώμα της απαλλάχθηκε από τον ιό, ίσως θα μπορούσαν να βρουν μια μόνιμη θεραπεία κατά του HIV ή ακόμα και να τον εξολοθρεύσουν εντελώς.

Τα παραπάνω ευρήματα αποτελούν περεταίρω απόδειξη πως ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να γεννιούνται με «φυσική αντίσταση» στον ιό HIV, με κάποιους να έχουν γονίδια που τους προστατεύουν από τη λοίμωξη και άλλους να καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ιό μέσω του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί με τον HIV χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα, προκειμένου ο ιός να παραμένει σε καταστολή.