Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρουσιάστηκε το το «πρότυπο» των εργαζόμενων του μέλλοντος

Παρουσιάστηκε το το «πρότυπο» των εργαζόμενων του μέλλοντος

Πώς θα είναι σε 20 χρόνια όσοι κάνουν δουλειά γραφείου

Τρομακτική η εικόνα του ανδρείκελου σε φυσικό μέγεθος, της "Έμμας", που αναπαριστά το πώς θα είναι οι εργαζόμενοι στο μέλλον αν συνεχίσουν να εργάζονται στις ίδιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σήμερα, αν δηλαδή βρίσκονται καθηλωμένοι για ώρες σε ένα γραφείο, χωρίς διάλειμμα.

Το μοντέλο, που δημιουργήθηκε από ερευνητές μετά τη συλλογή στοιχείων για τις συνθήκες εργασίας 3.000 εργαζομένων από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, έχει μόνιμη καμπούρα και πρησμένα πόδια και φλεβίτιδα από τις πολλές ώρες που κάθεται στο γραφείο, κατακόκκινα μάτια από την παρατεταμένη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή, χλωμό δέρμα γιατί εκτίθεται σε τεχνητό φως τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τριχοφυία στη μύτη και τα αυτιά εξαιτίας της ποιότητας του αέρα.

φσδ

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον επιστήμονα, ειδικό στη συμπεριφορά, Γουίλιαμ Χάιαμ προέβλεψαν στην ουσία πώς οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα γραφεία ενδέχεται να αλλάξουν το ανθρώπινο σώμα τα επόμενα 20 χρόνια.

Μοιράστηκαν τα ευρήματά τους με τους ειδικούς της εταιρείας Helix 3D Ltd προκειμένου να δημιουργήσουν την Έμμα για να δείξουν πώς θα γίνουν οι εργαζόμενοι αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας, όπως η καθήλωση σε ένα γραφείο μπροστά από έναν υπολογιστή χωρίς διάλειμμα.

φσα

«Εάν δεν κάνουμε ριζικές αλλαγές στην επαγγελματική μας ζωή, όπως το να κινούμαστε περισσότερο, να αλλάξουμε τη στάση του σώματος στο γραφείο, να κάνουμε τακτικά διαλείμματα, τα γραφεία μας θα μας αρρωστήσουν. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι του μέλλοντος θα μπορούσαν να υποφέρουν από προβλήματα υγείας» δήλωσε ο Χάιαμ.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι γραφείου περνούν κατά μέσο όρο 6 ώρες καθημερινά σε ένα γραφείο. Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ανησυχεί πως αυτό ήταν υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και το 98% φοβάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα υγείας.

αδ