Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«HIV» του Θανάση Τριαρίδη

«HIV» του Θανάση Τριαρίδη

Σταύρος Ξηντάρας

Την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του “HIV” του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτου: ο θεατρικός μονόλογος μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο  Expedition Metropolis (Βερολίνο, Μάιος 2019), ταξίδεψε σε Αθήνα και Πάτρα, κερδίζοντας και το ελληνικό κοινό. Λόγω αυξημένης ζήτησης, προστίθεται μία επιπλέον παράσταση, την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00. 

Ο Θανάσης Τριαρίδης και η Έλενα Σωκράτους, μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στο Lebensraum, συναντώνται ξανά στον θεατρικό μονόλογο HIV, ο οποίος αφηγείται την ιστορία της Επίφανι Γκούντμαν, της Νιγηριανής εργαζόμενης στο σεξ, η οποία υπήρξε θύμα εμπορίας ανθρώπων, διαπομπεύθηκε για “λόγους Δημόσιας Υγείας” και τελικά αυτοκτόνησε στην Αθήνα.

Οι παραστάσεις πλαισιώνονται από δύο συζητήσεις: 

    Τη Δευτέρα, 9/9, μετά την παράσταση ακολούθησε διάλογος με το κοινό, γύρω από τις θεματικές του HIV, των οροθετικών γυναικών που συνελήφθηκαν το 2012, το trafficking και τα δικαιώματα των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα. Συμμετείχαν οι Θανάσης Τριαρίδης (Συγγραφέας), Άννα Κουρουπού (Διευθύντρια του Red Umbrella Athens, Τρανς Ακτιβίστρια, Αρθρογράφος), 'Ελενα Σωκράτους (Σκηνοθέτις), Βασιλική Κυπραίου (Ηθοποιός) και Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου (Δραματουργός, Σκηνοθέτης), ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Ραφαηλ Μπιλίδας, Οροθετικός Ακτιβιστής μέλος της Θετικής Φωνής
    Την Παρασκευή, 13/9, αμέσως μετά την παράσταση “HIV” θα ακολουθήσει δεύτερη ανοιχτή συζήτηση –διάλογο με το κοινό. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι συντελεστές της καθώς και οι Loretta Macauley, ιδρύτρια της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής και Πόπη Μέλλιου, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στις Διωκόμενες Οροθετικές Γυναίκες. Τη συζήτηση συντονίζει ο δραματουργός-σκηνοθέτης Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου.

Η συζήτηση θα είναι με ελεύθερη είσοδο και μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει ανεξαρτήτως παράστασης, με δήλωση συμμετοχής στο [email protected]

Flash Back to Athens 

Το 2012, δεκάδες οροθετικές γυναίκες, συνελήφθησαν, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και διαπομπεύθηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ. 
Επτά χρόνια μετά, η ιστορία μεταφέρεται επί σκηνής μέσα από το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη και τη σκηνοθετική ματιά της Έλενας Σωκράτους, θίγοντας όχι μόνο το ζήτημα του trafficking που οδηγεί τις γυναίκες στην εξαθλίωση και το θάνατο, αλλά και τις ευθύνες του «πολιτισμένου κόσμου». Τις ευθύνες όλων μας. 
 «Απόψε, λοιπόν, θα σας μιλήσω για την υπόθεση της  Επίφανι Γκούντμαν. Είναι η Νιγηριανή πόρνη που αυτοκτόνησε το 2013 στην Αθήνα. Δέκα μέρες πριν βγάλανε την φωτογραφία της στην δημοσιότητα για να μας ενημερώσουν πως έχει τον ιο του HIV.. Για λόγους Δημόσιας Υγείας... Δέκα μέρες μετά αυτοκτόνησε στο Κατάστημα Προσωρινής Κράτησης. Φυλακή είναι – αλλά έτσι το λένε επίσημα: Κατάστημα.

Είχε γίνει μεγάλος σαματάς τότε. Το θυμάστε, σωστά; Το Υπουργείο είχε δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες με τις πόρνες που είχαν τον ιό του AIDS. Για να τις δούνε οι πελάτες τους και να πάνε να κάνουν εξέταση. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεσηκώθηκαν. Είπαν για διαπόμπευση. Είπαν πολλά. Πολύς κόσμος πήρε το μέρος τους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς για τα δικαιώματα των γυναικών και τέτοια. Μετά το πράγμα έκατσε...
Όμως, το είπαμε και πριν, τώρα πια μπορούμε να μαθαίνουμε όσα δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Πλέον όλοι έχουμε κινητά. Ό,τι και να μας πούνε, το ψάχνουμε στο Google. Δεν δικαιούμαστε να λέμε “αδιανόητη δυστυχία”. Οφείλουμε να την διανοηθούμε.», εξηγεί η σκηνοθετις Ελενα Σωκράτους. 

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους
Συνεργάτης σκηνοθέτης, Φωτογραφίες, Βίντεο: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
Δραματουργία: Η ομάδα
Γραφιστικά: Πέτρος Ζάβρακας

Ερμηνεύει: Βασιλική Κυπραίου

** Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών, καθώς επίσης και άτομα με καρδιακές παθήσεις ή κρίσεις πανικού.

**  Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική (Τριλογία: Leopold, Football, HIV )

ξλξλ

'΄΄