Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς γιόρταζαν οι παλαιοί Ξανθιώτες και οι Θρακιώτες το καρναβάλι

Πώς γιόρταζαν οι παλαιοί Ξανθιώτες και οι Θρακιώτες το καρναβάλι

Αύριο (6.3.2019), στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών διοργανώνει την λαογραφική εκδήλωση «Λαογραφικές Εκδηλώσεις στην Ξάνθη».

Η εκδήλωση έχει σκοπό να μας δείξει τον τρόπο με τον οποίο οι παλαιοί Ξανθιώτες και οι Θρακιώτες γενικότερα, γιόρταζαν το καρναβάλι.

Θα δούμε γενικά τις μεταμφιέσεις στην λαϊκή μας παράδοση, θα αναφερθούμε στον «Καλόγερο», ξεκινώντας από τον Άγ.Γεώργιο-Βιζύη, το χωριό του μεγάλου μας Γ.Βιζυηνού, θα ακούσουμε τον ίδιο τον ποιητή να μας περιγράφει για πρώτη φορά τον «Καλογερο», θα δούμε μερικές από τις πολλές μεταμορφώσεις του, όπως στο Σκεπαστό και Σαμμακόβι ως Πιτερά/Γκλαγκλά, στο Κιγίκ ως Σκυλόμπεη, στο Ορτακιοϊ, την Ν.Βύσσα, και τα Βρυσικά ως Μπέη, για να καταλήξει να περιφέρεται στο κάψιμο του Τζάρου στην σύγχρονη Απουκριά της Ξάνθης…

Τέλος, θα γνωρίσουμε τις γιορτές του Καρναβαλιού και του Τζάρου στο Σαμακώβ με μνεία σχετικά με την προέλευση του ονόματος της συνοικίας, του λαϊκού πνεύματος και του εθίμου του Κλήδονα.
Ομιλητές: Ευτ.Στάντζιου «Λαϊκή Παράδοση και Μεταμφιέσεις». Δρ.Β.Αϊβαλιώτης «Πως γιορτάζονταν το καρναβάλι στο Σαμακώβ». Πην.Καμπάκη-Βουγιουκλή «Στα ίχνη του Θρακιώτη Καλόγερου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Β.Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (καπναποθήκη Π, οδός Καπνεργατών 9, Ξάνθη).