Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχαίος οικισμός του 7ου αι. π.Χ. με ναό του Ποσειδώνα βρέθηκε στο Καψούρι του Καφηρέα Εύβοιας

Αρχαίος οικισμός του 7ου αι. π.Χ. με ναό του Ποσειδώνα βρέθηκε στο Καψούρι του Καφηρέα Εύβοιας

Σε απόσταση 1 χλμ. Δ. του Καψουρίου Καφηρέα Καρύστου εντοπίστηκε και ερευνήθηκε από την Εφ. Αρχαιοτήτων Ευβοίας τμήμα οικισμού (7ου-3ου αι.π.Χ.).

Ο οικισμός αναπτύσσεται σε φυσικά οχυρή και ιδιαίτερα δυσπρόσιτη θέση σε τρία, τουλάχιστον, τεχνητά διαμορφωμένα άνδηρα. Δεσπόζουσα θέση στον οικισμό κατείχε μνημειώδους κατασκευής αψιδωτό κτήριο (11,67Χ7,20 μ.). Η πρόσβαση στο κτήριο, επιτυγχανόταν με λίθινες κλίμακες. Το πάχος των τοίχων του ήταν (0,80Χ0,90μ.-σώζονται σε ύψος 0,60-0,80μ.).

Αποκαλύφθηκε και τμήμα αψιδωτού τοίχου, άλλου αψιδωτού κτηρίου.

Τα κινητά ευρήματα περιλαμβάνουν κυρίως άβαφη κεραμική, λεπτότεχνη μελαμβαφή, πήλινα σφαιρικά σφονδύλια, σιδερένιο εγχειρίδιο, θραύσματα πίθων με μολύβδινους συνδέσμους, ακόνι, σιδερένιοι οβελίσκοι, πήλινο λυχνάρι (5ου αι.π.Χ.), λίθινα τριπτά εργαλεία, τμήματα ληνών, θραύσματα πίθων με ανάγλυφη διακόσμηση (με μυθολογικές παραστάσεις: ιππείς σε πτερωτά άλογα, σκηνές μάχης με ιππείς-πεζούς οπλίτες, φυτικά-γεωμετρικά μοτίβα, ανθέμια, ρόδακες, σπείρες και πλοχμούς). Ίσως, από τοπικό εργαστήριο.\

Το αψιδωτό κτήριο, ίσως ήταν λατρευτικό ιερό του Ποσειδώνος. (Λατρεία γνωστή ήδη από τον Όμηρο, που έχει διαπιστωθεί και αρχαιολογικά με τον εντοπισμό ιερού Γεραίστιου Ποσειδώνος στον όρμο της Γεραιστού). Ίσως στο Καψούρι να ξεκίνησε η λατρεία του, πριν μεταφερθεί, στην Γεραιστό.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 30.1.2019.