Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέατρο Αργώ: «8 γυναίκες κατηγορούνται» από τις 20 Δεκέμβρη

Θέατρο Αργώ: «8 γυναίκες κατηγορούνται» από τις 20 Δεκέμβρη

Ένα θρίλερ, ένα ψυχολογικό δράμα, μια τρελή κωμωδία παρουσιάζεται στο Θέατρο  Αργώ από την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου.

Ο λόγος για το έργο του Ρομπέρ Τομά. «8γυναίκες κατηγορούνται». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Καραχισαρίδης, ο οποίος τονίζει: «Ο Ρομπέρ Τομά είναι από εκείνους τους συγγραφείς που απέκτησαν φήμη και κύρος για ένα μόνο έργο τους.

Από το 1961 που εμφανίστηκαν στο Παρίσι για πρώτη φορά, οι 8 γυναίκες γοήτευσαν το κοινό κι από τότε ακολούθησαν δεκάδες ανεβάσματα σε πολλές χώρες του κόσμου. Το έργο δεν μπορεί να καταταγεί εύκολα σε μια κατηγορία. Μπορεί να έχουμε ένα φόνο, που οδηγεί στον κώδικα των αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά ο πρωτότυπος τίτλος είναι «8 γυναίκες». Οπότε κατά τον συγγραφέα πρυτανεύει η παρουσία 8 γυναικών παρά η αστυνομική δομή.

Η αναζήτηση του δολοφόνου γίνεται ο καταλύτης στις σχέσεις των γυναικών. Μια μέρα είναι αρκετή για να έρθουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά. Και όπως συμβαίνει πάντα και στη πραγματική ζωή, οι αποκαλύψεις βάζουν σε δοκιμασία σχέσεις και χαρακτήρες. Από αυτή τη πλευρά έχουμε ένα ψυχολογικό δράμα, αλλά ο συγγραφέας ενσωματώσει με άνεση ένα σωρό κωμικά περιστατικά.

Το δράμα και η κωμωδία αναμιγνύονται με ευκολία. Και δεν είναι μόνον αυτό. Ενώ το έργο αφηγείται μια ρεαλιστική ιστορία, ο σουρεαλισμός πάντα καιροφυλακτεί. Επί πλέον, ενώ η αναζήτηση του δολοφόνου απαιτεί ορθολογική μεθοδικότητα, ο φόβος της απειλής δίνει το παρόν. Τελικά στο διάστημα μιας μέρας, στον περίκλειστο χώρο ενός σπιτιού, αποκλεισμένου από τα χιόνια, η περιπέτεια των 8 γυναικών θα φιλοξενήσει πολλούς κώδικες και πολλά είδη της θεατρικής τέχνης, σ’ έναν γοητευτικό συνδυασμό. Και αυτό είναι και η αιτία που το έργο αποκτά μια ενδιαφέρουσα και συναρπαστική προσωπικότητα.»

Το έργο του Ρομπέρ Τομά ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1961 κι από τότε παίζεται με επιτυχία στις θεατρικές σκηνές παντού στον κόσμο.Μια μητέρα, δυο κόρες, μια γιαγιά, μια θεία, μια οικονόμος, μια καμαριέρα και μια απρόσκλητη επισκέπτρια.8 γυναίκες κι ένας άντρας. Που δεν εμφανίζεται ποτέ. Και ξαφνικά ένας φόνος!

Η αναζήτηση του δολοφόνου γίνεται ο καταλύτης στις σχέσεις των γυναικών.Μια μέρα είναι αρκετή για να έρθουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά.Και όπως συμβαίνει πάντα και στη πραγματική ζωή, οι αποκαλύψεις βάζουν σε δοκιμασία σχέσεις και χαρακτήρες. Ενα έργο που συγκεντρώνει όλα τα είδη του θεάτρου. Αστυνομικό, θρίλερ, ψυχολογικό δράμα, σουρεαλιστική κωμωδία. Σε μια γοητευτική παράσταση για τον κόσμο των γυναικών, μ έναν άντρα στο βάθος του κάδρου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γκάμπυ: Αιμιλία Υψηλάντη, Πιερέτ: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Ωγκιστίν: Μαρία Ζορμπά, Σουζόν:  Δήμητρα Στογιάννη, Σανέλ: Στέλλα Γκίκα, Γιαγιά: Σίβη Σιδέρη, Λουίζ: Ειρήνη Σταματίου, Κατρίν: Ειρήνη Κωνσταντίνου  

Συντελεστές: Μετάφραση: Θωμάς Βούλγαρης, Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης, Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, Κίνηση: Πάρις Μαντόπουλος, Φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς, Φωτογραφίες-τρέιλερ: Γιάννης Βολιώτης