Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αρμονικές Χαράξεις. Ο αρχιτέκτων Βασίλειος Κουρεμένος στο Παρίσι»

«Αρμονικές Χαράξεις. Ο αρχιτέκτων Βασίλειος Κουρεμένος στο Παρίσι»

Φέγγει ο συγγραφέας κ. Γ. Λεκάκης

Εγκαινιάσθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων η περιοδική έκθεση «Αρμονικές Χαράξεις. Ο αρχιτέκτων Βασίλειος Κουρεμένος στο Παρίσι». Η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ως ελάχιστο φόρο τιμής, συνδιοργανώνουν την έκθεση, φωτίζοντας τα χρόνια της νεότητας του ταλαντούχου Ηπειρώτη και την εποχή του, όπως αναδεικνύονται από το πολύτιμο Αρχείο του.

Η 3η συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων υλοποιείται, έως 10.2.2019, στο ισόγειο και τον όροφο του ιστορικού οικήματος Βασιλείου Πυρσινέλλα, όπου εδρεύει η Πινακοθήκη. Αφιερώνεται στον Βασίλειο Κουρεμένο (1875-1957), 60 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η έκθεση βασίζεται στο Αρχείο του Ηπειρώτη αρχιτέκτονα, με αυθεντικές μαρτυρίες του βίου του, το οποίο κληροδότησε στον Δήμο Ιωαννιτών. Εξ άλλου, προγραμματίστηκε στο πλαίσιο της επετείου των 10 χρόνων από την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Οι «Αρμονικές Χαράξεις», τις οποίες εισήγαγε ο αρχιτέκτονας G.Umbdenstock (1866-1940), ήταν σχέδια σε χαρτί, με μελέτες της διαρκούς ρυθμικής σταθερότητας των βασικών σχημάτων (κύκλων, τριγώνων, τετραγώνων), προκειμένου να γίνει κατανοητό το υπόβαθρο της αισθητικής κλασσικών έργων, όπως η ζωφόρος του Παρθενώνος. Δεκατρία τέτοια σχέδια σε χαρτί παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση, από αυτά που ο Κουρεμένος φύλαγε ως κόρη οφθαλμού στο Αρχείο του.