Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ελβετία επέστρεψε 26 αρχαίους θησαυρούς στην Αίγυπτο

Η Ελβετία επέστρεψε 26 αρχαίους θησαυρούς στην Αίγυπτο

Φέγγει ο συγγραφέας κ. Γ. Λεκάκης, www.lekakis.com
 

Η Ελβετία επέστρεψε 26 αρχαιολογικούς θησαυρούς στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την σύμβαση της UNESCO…

Τα αρχαία τέχνεργα παραδόθηκαν στον Αιγύπτιο πρέσβη στην Βέρνη, την περασμένη Τετάρτη, εδήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πολιτιστικός Οργανισμός της Ελβετίας.

Οι θησαυροί περιλαμβάνουν ένα αγαλματίδιο του θεού Άνουβη, 12 τελετουργικά ειδώλια (γνωστά ως uchabti) και διάφορα φυλακτά, όπως το μάτι του Ώρου (αιγυπτιακό σύμβολο προστασίας, βασιλική δύναμη, για καλή υγεία), κ.ά. Τα τέχνεργα χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αιώνα π.Χ.

Οι θησαυροί κατασχέθηκαν στο πλαίσιο δύο ποινικών υποθέσεων στα καντόνια Λουκέρνης και Βαλαί. Τόσο η Ελβετία όσο και η Αίγυπτος είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της UNESCO του 1970, για μέτρα πρόληψης της εισαγωγής, εξαγωγής και παράνομης μεταβίβασης πολιτιστικών αγαθών.

Αυτός ο επαναπατρισμός δείχνει την δέσμευση της Ελβετίας να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών, εδήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτισμού. Η Ελβετία και η Αίγυπτος υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την εισαγωγή και επιστροφή πολιτιστικών αγαθών το 2011.

ΠΗΓΗ: Swiss Info, 22 Νοεμβρίου 2018.

Να υπενθυμίσω στην Ελβετία, που υποχρεώσεις της, από την ίδια σύμβαση, απορρέουν και για άλλες χώρες…