Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Την αποβολή του κόμματος Όρμπαν από το ΕΛΚ ζητούν Μητσοτάκης και 12 Ευρωπαίοι ηγέτες

Την αποβολή του κόμματος Όρμπαν από το ΕΛΚ ζητούν Μητσοτάκης και 12 Ευρωπαίοι ηγέτες

Έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τους χειρισμούς της Ουγγαρίας στην επιβολή έκτακτων μέτρων.

Για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ κάνουν λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και 12 ηγέτες Ευρωπαΐκων χωρών ζητώντας την αποβολή του κόμματος Fidesz, του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, από το ΕΛΚ.

Βασική αιτία είναι οι χειρισμοί της Ουγγαρίας στην λήψη έκτακτων μέτρων λόγω του κορωνοϊού. Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ και άλλους 11 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Στην επιστολή επισημαίνεται η έντονη ανησυχία για τη νομοθεσία που πέρασε από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 30 Μαρτίου και η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση αυτής της χώρας να επεκτείνει επ' αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επιτρέπει στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να κυβερνά με διατάγματα.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η μάχη κατά του covid-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ' αόριστον», αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον, εκφράζεται η στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθύνεται έκκληση για κοινή δράση των κρατών-μελών, ώστε η κατάσταση στην Ουγγαρία να αντιμετωπιστεί σθεναρά.