Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στη Βουλή για την μάχη της ακρίβειας Μητσοτάκης και Τσίπρας

Στη Βουλή για την μάχη της ακρίβειας Μητσοτάκης και Τσίπρας

Βουλή: Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με κεντρικό διακύβευμα κατά πόσο η ακρίβεια είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης ή είναι ένα διεθνές φαινόμενο που επηρεάζει αναπόδραστα και την Ελλάδα

Διαβάστε ακόμα:

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στο Κοινοβούλιο, με αντικείμενο την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις αυξήσεις των τιμών. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με κεντρικό διακύβευμα κατά πόσο η ακρίβεια είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης ή είναι ένα διεθνές φαινόμενο που επηρεάζει αναπόδραστα και την Ελλάδα.

Τι θα πούν Μητσοτάκης - Τσίπρας

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει την τοποθέτηση του σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ήδη από την ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, είτε σε μετέπειτα δημόσιες δηλώσεις του. Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το κύμα ακρίβειας δεν συνιστά ελληνικό φαινόμενο, «δεμένο» με την κυβερνητική πολιτική αλλά παγκόσμιο ζήτημα που σχετίζεται με την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι οι άξονες που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πώς θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική είναι η εξής: Ύπαρξη «στοχευμένων μέτρων» με την θέσπιση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη μαζικής κατανάλωσης. Προσπάθεια χαλιναγώγησης των τιμών μέσω του αυστηρού ελέγχου του ανταγωνισμού προκειμένου το διεθνές κύμα ακρίβειας να μην αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Στήριξη με κρατικούς πόρους σε περιπτώσεις ανατιμήσεων, όπως π.χ στο ρεύμα.

Ειδικά για το ζήτημα αυτό στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίξει πως «η κυβέρνηση δαπάνησε ήδη παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ρεύματος» τονίζοντας πως αν δεν το είχε κάνει, «οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν 10 φορές παραπάνω». Δήλωσε παράλληλα ότι «έχω δώσει εντολή να επεξεργαστούν σχέδιο επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για συνεργατικά σχήματα και νέους αγρότες». Σήμερα στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επανέλθει και στο ζήτημα της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, ενώ ήδη από την 1 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς θα υπάρξει αύξηση 2%.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εγκαλέσει τον πρωθυπουργό για έλλειψη πολιτικής βούλησης να παρέμβει ουσιαστικά στα ζητήματα της ακρίβειας. Ιδίως μάλιστα για τα θέματα που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση για την επιλογή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που σήμερα στερεί την δυνατότητα από το δημόσιο να επέμβει στην αγορά υπέρ του συμφέροντος των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως ως βασικό πολιτικό πλεονέκτημα θεωρούν τις προτάσεις για την ακρίβεια που έχει διατυπώσει η αξιωματική αντιπολίτευση και η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει. Ακριβώς γιατί αντιβαίνουν στην πολιτική επιλογή της να μην λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται και στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε από τις 2 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρα, ενώ αναλυτικά τις θέσεις του έχει αναλύσει και στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Σε αυτές περιλαμβάνονται μέτρα μόνιμου χαρακτήρα η προσωρινά κοστολογημένου αποτελέσματος που είναι ανεκτά με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας Οι πιο βασικές είναι οι εξής:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος,
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως €40.000,
  • Εκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης,
  • Επέκταση στο ανώτατο όριο μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, για όλους τους οφειλέτες,
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.