Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολάκης: Θα αντιμετωπίσουμε και τον κορωνοϊό και τις... ηλιθιότητες (ηχητικό)

Πολάκης: Θα αντιμετωπίσουμε και τον κορωνοϊό και τις... ηλιθιότητες (ηχητικό)

Ο κ. Πολάκης καθησύχασε για την ανακοίνωση δύο ακόμη κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη σε συγγενικό πρόσωπο και συνεπιβάτη της 38χρονης πρώτης ασθενούς στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η φυσική εξέλιξη μίας νόσου, ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχει περίπτωση να αποστειρωθεί μία χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με 40.000 κρεβάτια, 25.000 γιατρούς, 70.000 προσωπικό, το ΕΣΥ έχει και την δύναμη και την επιστημονική επάρκεια και τα υλικά μέσα να αντιμετωπίσει την φυσική εξέλιξη της άφιξης του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, παρά την «ηλιθιότητα» κυβερνητικών τοποθετήσεων που προσπαθούν να εμπλέξουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.

Υπερασπίστηκε παράλληλα σε άλλο σημείο την δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε υποδομές, προσωπικό και υλικά, να αντιμετωπίσει μία πιθανή αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. «Έχει και την δύναμη και την επιστημονική επάρκεια και τα υλικά μέσα ... με 40.000 κρεβάτια, 25.000 γιατρούς, 70.000 προσωπικό», όπως ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ειδικά για τις λειτουργούσες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν από 438 σε 570, ότι υπάρχουν υπάρχουν άλλα 60 εξοπλισμένα κρεβάτια που μπορεί να προσληφθεί τώρα προσωπικό και να λειτουργήσουν, ενώ υπάρχει και δυνατότητα ενοικίασης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, από τις 150-200 που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Καυτηρίασε και πάλι, εξάλλου, την αντιεπιστημονική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα, που υποστήριξε ότι τα κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά είναι προς όφελος της χώρας και για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. «Μεγαλύτερη ηλιθιότητα δεν θα μπορούσε να ακουστεί από πολιτικό στέλεχος. Άλλο να απομονώνω έναν που πάσχει για να μην έχει επαφή με άλλους και μεταδώσει τον ιό, άλλο να τον φυλακίσω με άλλους 15.000 για να κολλήσουν και οι 15.000 ... είναι ηλιθιότητα».

Το νέο είδος του κορωνοϊού, όπως ανέφερε νωρίτερα, προξενεί αναπνευστική λοίμωξη, στην πράξη ένα κρυολόγημα, σαν γρίπη, τόνισε ο κ. Πολάκης και κάθε χρόνο ξέρουμε ότι ένα 15%-20% των αναπνευστικών λοιμώξεων του Χειμώνα οφείλεται σε κορωνοϊούς. Ο συγκεκριμένος νέος κορωνοϊός έχει ιδιαίτερα μεγάλη μολυσματικότητα, δηλαδή μεταδίδεται πολύ εύκολα, ακόμη και πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα, σημείωσε.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων, προκαλεί ένα ελαφρύ ως μεσαίο «κρυολόγημα», συνέχισε, αλλά όπως σε όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις και τις επιδημίες γρίπης, υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, ανοσοκατεσταλμένοι, καρκινοπαθείς, ηλικιωμένοι ασθενείς, κτλ., με πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό, οι οποίοι μπορεί να εκδηλώσουν πιο βαριά αναπνευστική λοίμωξη, που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.

Δεν πρόκειται να κάνουμε αντιπολίτευση του επιπέδου της απαρίθμησης νεκρών, όπως ξεκαθάρισε, θυμίζοντας την επίθεση που δέχθηκε πέρυσι ότι είχε αναφέρει πως δεν είναι υψηλά τα σχετικά νούμερα (39 νεκροί περίπου την ίδια περίοδο) σε σχέση με την επιδημία του 2010 ή του 2014 με τους 200-300 νεκρούς. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτές τις ημέρες ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει πάνω από τους 60.

Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνει κάποιος που ανησυχεί ότι ίσως έχει νοσήσει, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι ακριβώς επειδή στόχος πρέπει να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης, ένας πολίτης που εμφανίζει συμπτώματα, αρχικά θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του, να φοράει μάσκα που προφυλάσσει και τους άλλους και επικοινωνεί με γιατρό. Η μετάβασή του σε κάποιο νοσοκομείο θα πρέπει να αποφασίζεται εφόσον παρουσιάσει επιδείνωση και δυσκολία στην αναπνοή. «Η συντριπτική πλειοψηφία θα την περάσει όπως ένα απλό κρυολόγημα, ή μία γρίπη», επανέλαβε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις επαφές που είχε με την νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Β. Κικίλια, ο κ. Πολάκης είπε ότι διατυπώθηκαν δύο ενστάσεις για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για λήψη άμεσων μέτρων και αγοράς υλικών, πρόσληψης προσωπικού κτλ., προκειμένου στην πρώτη περίπτωση να αποφευχθούν υπερκοστολογήσεις τύπου... ΚΕΕΛΠΝΟ και στην δεύτερη να χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη πλατφόρμα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, αντί αυτό να γίνει με μπλοκάκια.