Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ (LIVE)

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ (LIVE)

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από την 85η ΔΕΘ:

Με στόχο τη στήριξη και βελτίωση της θέσης των μεσαίων και των οικονομικά ασθενέστρων, το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός αναμένεται να περιλαμβάνει εξαγγελίες όπως, μεταξύ άλλων, και οι εξής:

  • αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 στον ιδιωτικό τομέα
  • μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%
  • μείωση ασφαλιστικών εισφορών -και μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν- που θα οδηγήσει σε άμεση αύξηση των μισθών: μίωση κρατήσεων 3,5% αντί 3% που σχεδιαζόταν για κρατήσεις υπέρ κύριας σύνταξη, αλλά και επιπλέον 0,6% στις κρατήσεις για την επικουρική ασφάλιση, έναντι 0,5% που είχε ήδη δρομολογηθεί
  • διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου για νοικοκυριά που πλήττονται από τις ανατιμήσεις ρεύματος
  • διεύρευνση των ορίων και των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι επιδοτούνται και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Ωστόσο συζητείται εναλλακτικά μείωση του ΕΦΚ των καυσίμων και οι αποφάσεις ίσως μετατεθούν για Οκτώβριο, πριν αρχίσει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο φόρο.

Δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρξει νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ, τροφοδοτούμενη από τη διεύρυνση του χάρτη των αντικειμενικών αξιών, αλλά και από την καλύτερη της αναμενόμενης επίδοση της οικονομίας. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια με νέα μέση μείωση του φόρου 8% από το 2022, κλιμακωτές μειώσεις σε συνάρτηση με την αξία της ακίνητης περιουσίας οι οποίες μπορεί και να ξεπερνούν στα χαμηλά κλιμάκια ακόμα και το 20% αλλά και «μείωση» στον συμπληρωματικό φόρο.

Το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε επίσης την κοστολόγηση και άλλων εισηγήσεων στον πρωθυπουργό, σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ μεγαλύτερο –λόγω υψηλότερης ανάπτυξης- από όσο αρχικά σχεδιαζόταν για την διετία ως το 2023. Για παράδειγμα, μέτρα που μπήκαν «στο ζύγι» και ενδέχεται να ανακοινωθούν, είναι η διατήρηση ή μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, στο τουριστικό πακέτο στις μεταφορές, ενώ ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για μείωση του όρου στον καφέ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν όμως και οι στόχοι που θα τεθούν για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα για το 2022.

Στόχοι οι οποίοι θα προβλέπουν:

  • επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης
  • έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας την άνοιξη του 2022
  • επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινα» δάνεια) μέχρι το τέλος του 2022, από 20,3% που ήταν τον Ιούνιο φέτος έναντι 43,6% τον Ιούνιο του 2019
  • χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023
  • επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας έως το 1ο εξάμηνο 2023.

Για το κύμα  ακρίβειας

Επιπλέον, ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα για τους φόρους και την εργασία θα υπάρχει και ειδικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς και μέτρα για τις ανατιμήσεις, που αναμένονται μέσω παρεμβάσεων σε ΦΠΑ και λογαριασμούς, που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.