Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το σύστημα υγείας δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το σύστημα υγείας δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό»

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη «μεταρρύθμιση» του συστήματος υγείας, με άλλα λόγια για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ, περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο που διοργανώνουν το «Πρώτο Θέμα» και το ιατρικό site «ygeiamou.gr» με θέμα «το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή».

Ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να μην δώσει τα εύσημα για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ, που βγήκε από μια δεκαετή κρίση, με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό» είπε ωστόσο, ενώ αναφερόμενος στην ενίσχυσή του με έκτακτο προσωπικό, σημείωσε ότι μέρος του μόνο θα μονιμοποιηθεί. Αντίθετα, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα πρώτα βήματα συνεργασίας – όπως είπε – με τον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα κουραστεί να λέει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη και είναι σημαντικές για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για χρόνιες παθογένειες που αναδείχθηκαν από την πανδημία, με ειδική αναφορά στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ενώ υποστήριξε ότι «τα μεγάλα προβλήματα τα είχαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία». «Χρειαζόμαστε έναν νέο χάρτη στην περίθαλψη, να ξέρουμε τις δυνατότητες κάθε νοσοκομείου» είπε μάλιστα. ισχυριζόμενος ότι «εΕίναι αδιανόητο να έχουμε δύο νοσοκομεία σε μικρή απόσταση και να αποδεικνύεται ότι και τα δύο είναι προβληματικά». 

Έτσι, μίλησε για τη δυνατότητα που δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη και ανανέωση των υποδομών, αλλά και για να γίνει το μεγάλο ψηφιακό άλμα στην Υγεία. Έκανε ειδική αναφορά στον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, αλλά και στο γεγονός ότι είναι έτοιμες οι υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα.

Στο τέλος, θυμήθηκε να ευχαριστήσει και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ «που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας», κάτι που φάνηκε – όπως είπε – από το γεγονός ότι αυτή η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση με πολύ καλύτερο τρόπο από πολλές άλλες χώρες. Κι αυτό, παραδέχθηκε, είναι κάτι που πιστώνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέχει σε πάνελ μαζί με την καθηγήτρια και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου. Σημειώνεται ότι μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Χίλτον, βρίσκονται επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.