Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κ. Νοτοπούλου: Αν η ΝΔ είχε στοιχεία δημοκρατικής ευαισθησίας θα είχε ήδη αποπέμψει τον κ. Βορίδη από την κυβέρνηση

Κ. Νοτοπούλου: Αν η ΝΔ είχε στοιχεία δημοκρατικής ευαισθησίας θα είχε ήδη αποπέμψει τον κ. Βορίδη από την κυβέρνηση

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

Η τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου κατηγορεί μέσω της Κυριακάτικης Kontranews τη ΝΔ πως «επιχειρεί να παρουσιάσει τους φοιτητές ως μπαχαλάκηδες» και υποστηρίζει πως θα έπρεπε να είχε αποπέμψει ήδη τον Μάκη Βορίδη από την κυβέρνηση, με αφορμή τη δήλωση του πως «το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας». Σε ερώτηση για το προσφυγικό σημειώνει πως «δεν υπάρχει ταβάνι στον ανθρωπισμό», ενώ χαρακτηρίζει «θετικό» το ότι «η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσφιξη των σχέσεων με την Κίνα».

 

Τι απαντάτε στην κυβέρνηση, που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως παίρνει το μέρος των «μπαχαλάκηδων»;

 

Έχει καταντήσει γελοία πια, η καραμέλα της ΝΔ για τη δήθεν ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία. Είναι διαφορετικό πράγμα όμως η εξάρθρωση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που αποτελεί σημαντική επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ, όπως επίσης ήταν σημαντικές και οι επιχειρήσεις που διεξήχθησαν επί δικής μας διακυβέρνησης. Και το αναφέρω αυτό για να θυμίσουμε σε όσους ξεχνούν και αναμασούν την ίδια καραμέλα, τη σύλληψη μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, την εξάρθρωση μεγάλων δικτύων διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια και είναι αυτονόητο ότι εργαστήκαμε σοβαρά και με συνέπεια για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων.

Είναι όμως διαφορετικό να εισβάλλουν τα ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, είναι διαφορετικό οι απρόκλητες επιθέσεις με χημικά και ξύλο σε φοιτήτριες και φοιτητές, είναι εξοργιστικό να κατασυκοφαντούν κάποιοι το φοιτητικό κίνημα χαρακτηρίζοντας τα παιδιά αυτά μπαχαλάκηδες. Αυτή την κανονικότητα φέρνει η ΝΔ; Να δέρνουν οι αστυνομικοί φοιτητές;

Η ΝΔ επιχειρεί να παρουσιάσει τους φοιτητές ως μπαχαλάκηδες. Η κυβέρνηση εκτίθεται με τρόπο ανεπανόρθωτο και δηλώσεις υπουργών της όπως του κ. Βορίδη ότι «το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας» δείχνει ότι ο ακροδεξιός κατήφορος της ΝΔ συνεχίζεται. Αν αυτή η παράταξη είχε στοιχεία δημοκρατικής ευαισθησίας και προοδευτισμού θα είχε ήδη αποπέμψει τον κ.Βορίδη από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το προσφυγικό για το οποίο τόσα είχε τάξει στους ψηφοφόρους της - και δεν είναι το μόνο φυσικά - βάζει τώρα μπροστά το δόγμα «νόμος και τάξη». Το μόνο που πετυχαίνει η ΝΔ με αυτή την τακτική, και το είδαμε αυτό μετά την εισβολή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, είναι να πυροδοτεί εντάσεις.

 

Είναι βήμα πίσω η μη παρουσία των Πολάκη και Τζανακόπουλου στην προανακριτική;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πίσω και από την αρχή ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να έρθουν όλα στο φως. Άλλοι είναι αυτοί που έχουν λόγους να το αποφεύγουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής εκπροσωπούμενος μόνο από τον εισηγητή του, τον κ. Λάππα, ο οποίος υπέβαλε αίτημα αναίρεσης της παράνομης εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για πραξικοπηματική απόφαση και κάποια στιγμή θα πρέπει η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να εξηγήσουν και στον κόσμο που επιθυμεί τη διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου, γιατί προσπαθούν να παρακωλύσουν το έργο της επιτροπής. Η απόφαση αυτή είναι παράνομη και οδηγεί σε ακύρωση της διαδικασίας.

 

Δηλώσατε πρόσφατα πως «δεν υπάρχει “ταβάνι” για καμία χώρα στην υποδοχή προσφύγων όσο στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται ο πόλεμος»; Αυτό σημαίνει πως θεωρείτε πως η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει απεριόριστο αριθμό προσφύγων;

 

Όχι, δεν δήλωσα αυτό. Κατά την προσφιλή τακτική τους όμως, μερίδα των ΜΜΕ διαστρέβλωσε αυτό το οποίο είπα και θα επαναλάβω. Δεν υπάρχει λοιπόν «ταβάνι» στον ανθρωπισμό κ. Κυμπιζή. Ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη δεν σταματούν πουθενά. Αν μιλάμε όμως για ταβάνι στην υποδοχή προσφύγων, αυτό πώς το οριοθετείς;

Μπορεί να σας πει κάποιος ότι είναι πέντε, δέκα, εκατό ή πέντε χιλιάδες άνθρωποι. Πώς γίνεται όμως πράξη αυτό; Πώς βάζεις όρια στη θάλασσα; Υπάρχουν εμπόλεμες ζώνες και αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν από τον πόλεμο για να σωθούν. Πώς μπορείς να τους σταματήσεις; Αυτό το βάρος όμως πρέπει να μοιραστεί ισότιμα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τι κάνει η κυβέρνηση για αυτό;

Αυτό που χρειάζεται είναι υπεύθυνη πολιτική στάση και επιχειρησιακή ικανότητα. Και η ΝΔ κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, στάθηκε ανεπαρκής στα όρια του επικίνδυνου. Προφανώς και δεν μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει απεριόριστο αριθμό προσφύγων, εξάλλου ούτε η ελληνική οικονομία θα το άντεχε αυτό. Για αυτό χρειάζεται σχέδιο, στρατηγική και ισοκατανομή.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μετά τα όσα έλεγε προεκλογικά, αναγκάστηκε τώρα να παραδεχτεί δημόσια ότι είναι «ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι η αποτρεπτική πολιτική θα σταματήσει τους πρόσφυγες να έρχονται».

 

Πώς αξιολογείτε την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού;

 

Καταρχήν, είναι θετικό το γεγονός ότι η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για σύσφιξη των διπλωματικών, οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων με την Κίνα. Και ο τομέας του τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την οικονομία. Η Κίνα στον τομέα του τουρισμού εξελίσσεται σε στρατηγικός σύμμαχος. Οι αφίξεις από 20.000 το 2015, έγιναν 200.000 το 2018.

Είναι όμως ακόμα μικρός ο αριθμός συγκριτικά με τους Κινέζους τουρίστες που δέχεται η υπόλοιπη ΕΕ. Πιστεύουμε πως υπάρχουν λαμπρές προοπτικές για αύξηση των τουριστικών ροών από την Κίνα, καθώς μειώνεται η γραφειοκρατία και αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο των Κινέζων. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να προσαρμοστεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν ώστε να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό στους Κινέζους. Χρήση της κινεζικής γλώσσας, στοχευμένη καμπάνια στην Κίνα, sports events σε αθλήματα προσφιλή σε εκείνους όπως και ακαδημαϊκά προγράμματα.

*Κατερίνα Νοτοπούλου (Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ - Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης)

Αρθρογράφος