Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προκλητική η Τουρκία-Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης-Αναμένεται ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής

Προκλητική η Τουρκία-Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης-Αναμένεται ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής

Κ. Μητσοτάκης: «Άκυρο το έγγραφο που η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έπειτα από και τις ραγδαίες εξελίξεις για το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης, τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή θα καταρρεύσει και θα τεθεί σαν ζήτημα και στο Συμβούλιο της ΕΕ.   

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι «Σε σχέση με την Τουρκία διαμορφώνονται δύο μέτωπα».

«Πρώτον, η επιθετική στάση της Τουρκίας, που απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αιχμή, το άκυρο έγγραφο που η Τουρκία βάφτισε "συμφωνία" με τη Λιβύη. Και δεύτερον, το μεταναστευτικό».   

Όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, «Τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία δεν θα κυρωθούν. Και οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Μπορεί χτες στην τουρκική βουλή να ενέκριναν ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους, αλλά δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει. Δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη».   

«Τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν αποτέλεσμα, ούτε θα κυρωθούν. Όχι μόνο επειδή είναι ανιστόρητα, καταργώντα από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά γιατί έχουμε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αμερική, Ρωσία, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας. Ακόμα και μέσα στο ΝΑΤΟ, που τηρούσε πάντα ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση γείτονος χώρας, με πρώτο τον Μακρόν που έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.   

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα. Και έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία τους για τη συμφωνία, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Το θέμα θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα».   

Παρά την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στο θέμα διαχείρισης των μεταναστών. Τους κάλεσα να κάνουν αυτό που οφείλουν, κατέληξε.

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου

Η Άγκυρα, έστειλε προκλητική απάντηση στην ελληνική πρωτοβουλία να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη με τη νέα προκλητική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «νόμιμη» τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ σχολιάζοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να ενημερωθεί για το περιεχόμενο αυτής, είπε: «Οποιοσδήποτε ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, διότι είναι μια νόμιμη συμφωνία. Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε με όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή, απλά είναι ντροπή όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι και αυτό είναι δεδομένο».

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην επίσημη απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, καθώς ο πρέσβης δεν παρέδωσε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης στην προθεσμία που του είχε τεθεί. Πάντως, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η απέλαση του πρέσβη δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη.

Απελάθηκε επίσημα ο Λίβυος πρέσβης

Στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, όπως είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, καθώς ο πρέσβης δεν παρέδωσε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης στην προθεσμία που του είχε τεθεί.

Ο πρέσβης της Λιβύης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, κηρύχθηκε persona non grata και του δόθηκε προθεσμία δύο ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την τουρκική Εθνσουνέλευση που έδωσε το «πράσινο φως», αργά το βράδυ και η κυβέρνηση της Λιβύης ενέκρινε το μνημόνιο με την Άγκυρα. Την έγκριση έδωσε το Προεδρικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυβέρνησης της Λιβύης του Φαγέζ αλ Σαράζ, την οποία στηρίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία δεν κατατέθηκε στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που θέλει να αναλάβει την εξουσία σε όλη τη χώρα.

Κουμουτσάκος: Φοβάμαι ότι η Λιβύη θα προχωρήσει και σε δεύτερη συμφωνία

Για την επίμαχη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, που παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «αυτό το μνημόνιο κατανόησης είναι μια παραβίαση του διεθνούς Δικαίου της θάλασσας διότι αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης που είναι το μεγαλύτερο νησί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Κουμουτσάκος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε πως τον ανησυχεί «μήπως η Λιβύη προχωρήσει σε μία ανακήρυξη ΑΟΖ στο δυτικό κομμάτι μας. Είναι τόσο ισχυρή η σχέση Άγκυρας-Τρίπολης, που επειδή ήταν κάτι που στο παρελθόν επιχειρήθηκε από τη Λιβύη, τράβηξε και έκλεισε τον Κόλπο της Σύρτης και μετρούσε από εκεί και έξω τις ΑΟΖ της χωρίς να αναγνωρίζει την επήρεια της Σαπιέντζας, των Στροφάδων, της Γαύδου. Με ανησυχεί το ενδεχόμενο αυτό. Ελπίζω να μην προχωρήσει σε μια ανακήρυξη ΑΟΖ και η Τρίπολη. Θα ήταν ένα αρνητικό σενάριο που πρέπει να το προλάβουμε».

Ακόμα είπε ότι «το άρθρο 121 της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας είναι ξεκάθαρο ότι τα νησιά έχουν όλα τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες που έχει η ίδια η στεριά, επομένως είναι καταφανώς παραβατική αυτή η συμφωνία. Έχει προβλήματα εσωτερικής νομιμοποίησης διότι ο πρωθυπουργός Σαράζ είναι ουσιαστικά πρωθυπουργός της Τρίπολης δεν ελέγχει όλη τη Λιβύη, και το Σύνταγμα το λιβυκό προβλέπει μόνο το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει. Είναι μια εξέλιξη που περιπλέκει τη κατάσταση κι άλλο στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια συμφωνία που δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και πολιτικά είναι έωλη. Δεν μπορεί να σταθεί γεωπολιτικά με κανέναν τρόπο. Πέρα των δηλώσεων Ερντογάν, όλοι οι άλλοι παίκτες στη περιοχή, Ρωσία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Γαλλία κτλ θεωρούν τη συμφωνία παράνομη και αβάσιμη».

Πάιατ: Προκλητικό το μνημόνιο

Την ενόχλησή του για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν έκρυψε ούτε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Πάιατ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, λέγοντας  πως «δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης. 

Επίσκεψη από τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής

Λίγη ώρα μετά την απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε, την ερχόμενη Πέμπτη θα επισκεφθεί την ελληνική Βουλή ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider).

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον οποίο θα συναντηθεί στο Μέγαρο της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.