Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διάθεση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κίνας

Διάθεση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κίνας

Δηλώσεις για αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών,καθώς και για μια νέα εποχή συμπόρευσης και συνεργασίας, κυριάρχησαν κατά τις επαφές που είχε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για επιπλέον συνεργασία, κυρίως στον οικονομικό τομέα, καθώς έπεσαν οι υπογραφές για 16 συμφωνίες, οι οποίες -σύμφωνα με το Μαξίμου- προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν το νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινο-ελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία.  

«Στην Αθήνα, όπως και τη Σανγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Κινέζο πρόεδρο.

Παράλληλα, καλωσόρισε την έλευση των κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στη χώρα μας.

«Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης» δήλωσε από την πλευρά του ο Τζινπίνγκ, προσθέτοντας πως «θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα».

Προκόπης Παυλόπουλος για συνεργασία Ελλάδας - Κίνας

Για μια νέα εποχή Ελλάδας και Κίνας, η οποία εγκαινιάζεται με την επίσκεψη του Τζινπίνγκ στην Αθήνα, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του, στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι αναβαθμίζεται ουσιωδώς η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, όπως αυτή είχε δρομολογηθεί το 2006, με αφετηρία την επένδυση της Cosco, και αναφέρθηκε σε μια νέα πορεία συμπόρευσης και συνδημιουργίας, προκειμένου να διεκδικήσουν την ιστορική προοπτική που τους αναλογεί.

Επίσκεψη στον Πειραιά

Σημειώνεται ότι το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Κινέζο πρόεδρο επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά. Εκεί, παρακολούθησαν τις ομιλίες που απηύθυναν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο προέδρος της Cosco Xu Lirong, στις οποίες τόνισαν την επιτυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών και τον στόχο για την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά.