Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μητσοτάκης: Τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους 500.000 δικαιούχους

Μητσοτάκης: Τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους 500.000 δικαιούχους (video)

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. μίλησε για τα μέτρα στήριξης κατά της πανδημίας, τα οποία φτάνουν τα 24 δις. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

«Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται»

Για ένα «σημαντικό νομοσχέδιο» το οποίο «προσθέτει ακόμα μία δέσμη μέτρων» στη «συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

«Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «ακολουθούν σύντομα στη Βουλή ένα εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες και τέλος θα ακολουθήσει, θα έχει κατατεθεί στις επιτροπές και θα ψηφιστεί μετά τις γιορτές, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις» το οποίο, «θα φέρει περισσότερη διαφάνεια αλλά κυρίως ταχύτητα, όχι μόνο στην εκτέλεση έργων αλλά και στους διαγωνισμούς προμηθειών του ελληνικού δημοσίου».

Η κυβέρνηση μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες

«Παρά τις πολλές δυσκολίες, παρά την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία, η κυβέρνηση μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες. Κάνει πράξη ό,τι λέει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας που έγινε πριν λίγη ώρα.

«Πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας έκανε την πρώτη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσχέδιο του οποίου έχει ήδη αποσταλεί στην ΕΕ. Όπως έχω δεσμευτεί, λίγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έρθει και στην εθνική αντιπροσωπεία να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» συμπλήρωσε.

Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για σχεδόν 500.000 δικαιούχους

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από βάρη και ταυτόχρονα τονώνεται η απασχόληση. Κομβικό στοιχείο στο νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα είναι νόμος του κράτους αποτελεί η νέα αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών».

Γνωρίζουμε, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από όλες τις διεθνείς έρευνες, «ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο, ενθαρρύνει την παραοικονομία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει εισφοροδιαφυγή» για να συμπληρώσει «Κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων και το πορτοφόλι των μισθωτών».

«Ωφελεί σχεδόν 2 εκ εργαζόμενους» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1000 ευρώ. Και 456 ευρώ για κάποιον με μισθό 2000 ευρώ. Ανάλογη είναι η κλιμάκωση και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση για τη μισθωτή εργασία η οποία χτυπήθηκε ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας» είπε.

Περιλαμβάνει και «ευνοϊκές προβλέψεις για τον κόσμο της εργασίας και παραγωγής σε καιρό πανδημίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Να σταθώ σε κάποιες σημαντικές. Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από παρατάσεις τελευταίων μηνών. Για το Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά, άστεγοι και γυναίκες, γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. Συμβολικό για την ημέρα το νομοσχέδιο οποίο ψηφίζεται σήμερα».

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι πια συνταγματικά κατοχυρωμένο

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι πια συνταγματικά κατοχυρωμένο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε «Είναι ένας μηχανισμός στήριξης των πιο αδυνάτων συμπολιτών μας. Θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ενισχύθηκε στη συνέχεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατοχυρώθηκε συνταγματικά με πρωτοβουλία της ΝΔ και τώρα στη δύσκολη στιγμή έρχεται η κυβέρνηση και διπλασιάζει το επίδομα που θα λάβουν το Δεκέμβριο» τόνισε.

Η Πολιτεία είναι δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα

Αναφέροντας στη συνέχεια ότι «αναθεωρείται το πλαίσιο για την περιστασιακή εργασία ανέργων και μακροχρόνια ανέργων που δικαιούνται τακτική επιδότηση» είπε πως την «κοινωνική στόχευση του σχεδίου συμπληρώνουν μια σειρά από επιμέρους διατάξεις. Αφορούν προβλήματα που δεν πρωταγωνιστούν στα δελτία ειδήσεων. Τα επικαλούμαι για να πάψουν κάποτε να είναι αόρατα. Αυτή την κυβέρνηση την απασχολεί κάθε όψη της κοινωνικής πραγματικότητας. Πχ. διπλασιάζονται οι συντάξεις των τέκνων που έχουν χάσει και τους δυο γονείς τους. Διευρύνεται το πρόγραμμα Στέγαση και Ερασία για την αυτόνομη διαβίωση. Παρατείνονται οι προθεσμίες των αιτήσεων για το επίδομα γέννησης και το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκ. Η παρέμβασή μου σήμερα έχει έναν κεντρικό στόχο, να βεβαιώσει ότι μπροστά στην κρίση του κορωνοϊού η Πολιτεία είναι δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. Όπως η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για την υγεία όλων, το ίδιο μεθοδικά εργάζεται για την ευημερία όλων» .

100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται ακόμα και μέσα στην κρίση

Πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο που συμπληρώνει την οικονομική θωράκιση της χώρας. Από την άνοιξη το κράτος αποζημιώνει όποιον πλήττεται» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται ακόμα και μέσα στην κρίση. Σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι ανακουφίζονται με ακόμα μία σοβαρή μείωση των εισφορών. Η απασχόληση και η υγεία της οικονομίας συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Συνολικά το πρόγραμμά μας κατά της πανδημίας φτάνει τα 24 δισ. το 2020 και σε αυτά έχουν προϋπολογιστεί να προστεθούν ακόμα 7,5 δισ. το 2021 αν χρειαστούν. Τα ποσά αυτά είναι περίπου όσα η χώρα θα εισπράξει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».
 

«Μαθήματα συμπεριφοράς από εσάς κ. Τσίπρα δεν δέχομαι»

«Αυτή την κρίση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με σεμνότητα και ταπεινότητα, με εγκράτεια και με μια διαρκή επιθυμία να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Για ποια επικοινωνία μιλάμε; Ο μισός μου χρόνος και πάνω αφιερώνεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Δουλεύουμε για να δώσουμε λύσεις. (…)Η κρίση του 2015 ήταν δικό σας δημιούργημα κύριε Τσίπρα. Μην κάνουμε συγκρίσεις. Να κοιτάξουμε τι έχουμε κάνει και πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι», είπε αρχικά στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Λέτε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Αλλά όταν ένας συμπολίτης μας χρειαστεί βοήθεια, θα την έχει γιατί αυξήσαμε τις κλίνες covid και τις ΜΕΘ».

Ως προς τη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, τόνισε: «Είναι ανέντιμο αυτό που κάνετε. Είπε αυτό που είπα και γω. Προφανώς θέλουμε περισσότερες ΜΕΘ. Αλλά είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του ΕΣΥ. Αλλά προνοήσουμε ώστε να πνίξουμε τη διασπορά, όσες ΜΕΘ και να έχουμε δεν θα αρκούν. Σταματήστε να διαστρεβλώνετε τα όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης και τα όσα είπα εγώ. (…) Έχετε πει όμως μια κουβέντα για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων; Έχετε ενθαρρύνει ως κόμμα τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα; Να αποφεύγουν συναθροίσεις, να μην κυκλοφορούν. Η χαιρεκακία κάποιων στελεχών σας δεν κρύβετε. Μη μου κάνετε εμένα μαθήματα συμπεριφοράς όταν έχετε το φαινόμενο Πολάκη στο κόμμα σας. Έχετε μια ευκαιρία να πάρετε αποστάσεις, από αυτά τα φαινόμενα».

«Εμείς καταφέραμε εν μέσω πανδημίας, σε πρωτοφανείς συνθήκες πίεσης, αυτά τα αποτελέσματα με τις ΜΕΘ. Και αυτά τα αποτελέσματα δεν αμφισβητούνται. Ανέσυρα από το αρχείο μου κάποιες ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Διαβάστε τι έλεγε η ΠΟΕΔΗΝ για το ΕΣΥ επί δικών σας ημερών το 2017 και 2018. Για το πόσοι ασθενείς έπρεπε να μπουν σε ΜΕΘ και δεν έμπαιναν λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Και αυτά σε περίοδο που δεν υπήρχε πανδημία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Τσίπρα, τόνισε: «Το ΕΣΥ όπως το οραματιζόμαστε είναι ο πυλώνας καθολικής πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Και η συζήτηση για το νέο ΕΣΥ πρέπει να ξεκινήσει με οργανωμένο τρόπο όταν περάσει η πανδημία. Κι εμείς το νέο ΕΣΥ θα το στηρίξουμε στην πράξη».

Για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: «Οι κόσμοι της παραγωγής και της εργασίας οφείλουν να συναντηθούν για την αμοιβαία ευημερία. Αυτή είναι η πολτiης μας. Είναι δίκαιη. Στρέφει το βλέμμα σε αυτούς που δοκιμάζονται περισσότερο».

«Ενοχλείστε όταν η κυβέρνηση στηρίζει το ΕΣΥ. Δεν έχετε καταλάβει πως η ΝΔ είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη. Όλα αυτά είναι απαντήσεις ως προς την επιμονή σας να παρουσιάζετε να παρουσιάζει κάτι που πολύ απλά δεν υπάρχει. Και τελικά δεν σας ακούει κανένας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ως προς τα οικονομικά ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δώσαμε 1,1 δισ. ευρώ σε 225.000 επιχειρήσεις. Μπορεί να συνομιλείτε με ΜμΕ που να έχουν προβλήματα. Αλλά πότε μια κυβέρνηση σε μια περίοδο κρίσης, δεν κινήθηκε ταχύτερα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις. Και δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος ώστε να ξεχαστούν τα πεπραγμένα σας. Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη. Εμείς μειώνουμε το μη μισθολογικό κόστος. Εμείς στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις με τις αναστολές και την επιστρεπτέα προκαταβολή. Εμείς είμαστε αυτοί που επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία».

«Ζήτησα από τον κ. Κικίλια να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε σε συνεννόηση να δρομολογηθεί μια μεγάλη εκστρατεία επικοινωνίας για να πείσουμε την κοινωνία για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι γίνεται», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.