Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αυστηρό μήνυμα Δένδια προς Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - Έχουμε στήριξη

Αυστηρό μήνυμα Δένδια προς Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - Έχουμε στήριξη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και όσον αφορά την Τουρκική προκλητικότητα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων με την υπογραφή των μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων, ο υπουργός διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

Μας στηρίζουν Ιταλία, Γαλλία, Κύπρος, Ολλανδία

«Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αύριο, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα προεδρεύσει του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου και θα ενημερώσει τα κόμματα, τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις, όσο και για τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Το αυστηρό μήνυμα του κ. Δένδια έρχεται σε συνέχεια των νέων τουρκικών προκλήσεων, την ώρα που χθες, Κυριακή, η «κυβέρνηση» της Λιβύης ενέκρινε το μνημόνιο με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu εξαπολύει «πυρά» στην Αθήνα με αφορμή την απέλαση του Λίβυου πρέσβη. Ο κ. Ακάρ χαρακτήρισε «δείγμα αδυναμίας και έλλειψη ισχύος» την πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, όταν εξέπνευσε η προθεσμία που του είχε δοθεί προκειμένου να γνωστοποιήσει στην ελληνική πλευρά Ελλάδα το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.

«Όπως ξέρετε απελάθηκε ο πρέσβης της νόμιμης και αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης. Κι αυτό έγινε επειδή του ζητήθηκε ένα αντίγραφο της συμφωνίας και απελάθηκε με αυτή τη δικαιολογία. Εμείς θεωρούμε πως αυτό είναι δείγμα αδυναμίας και έλλειψης ισχύος και υπογραμμίζω πως αυτό δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν έκρυψε την ενόχληση της Άγκυρας για τις προσπάθειες της Ελλάδας να πάρει τη στήριξη της Ε.Ε στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως «οι Έλληνες γείτονες μας αντί να συζητούν τα θέματα αυτά μαζί μας για να βρεθεί μια λύση, κάθε φορά πηγαίνουν στην Ε.Ε. για να πάρουν τη στήριξη. Και με δηλώσεις εκτός λογικής, με προπαγάνδα και με σχέδια δείχνουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Νομίζουν πως θα πετύχουν κάτι με τη στήριξη της Ε.Ε.; Δεν γίνεται αυτό! Δεν γίνεται! Ελάτε να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε».

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι επέμεινε πως «η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή παραχώρηση από τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Τα πλοία μας "Φατίχ" και "Γιαβούζ" συνεχίζουν τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τα πλοία μας μέσα στο 2020 θα κάνουμε πέντε νέες γεωτρήσεις, συνεχίζοντας έτσι τη ενεργητική στρατηγική μας στο πεδίο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», είπε στη συνέχεια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, για ακόμα φορά, η Άγκυρα με νέα Navtex που εξέδωσε «κλειδώνει» το Καστελόριζο, για άσκηση με πραγματικά πυρά, αύριο Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά και θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 από τις 2 π.μ μέχρι τις 6 π.μ.