Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλέξης Τσίπρας: Δείτε ζωντανά την ομιλία στο συνέδριο του Economist

Τσίπρας: Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το αντίδοτο στον διχασμό

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον λάθος δρόμο στον οποίο οδηγεί τη χώρα εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το συνέδριο του Economist. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός αφήνει την Ελλάδα ακέφαλη απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει και χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός πραγματικότητας.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τόνισε ότι οι ενστάσεις από Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν πως θα αποκλειστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδόν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει δημοσιονομική προσαρμογή 16 δις. ως το 2023» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το παλιό απέτυχε»

Κατά την έναρξη της ομιλίας του στο 25ο συνέδριο του Economist, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική μακριά από το δόγμα που θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου, την εκμετάλλευση.

«Πολίτες, κράτη, διεθνείς οργανισμοί, ακόμα και επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης που να πατά στην ίδια την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα οι περισσότεροι και αυτή που αύριο, αν δεν αλλάξουμε σήμερα, θα τη βιώσουμε όλοι. Ακόμα και οι πιο προνομιούχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε:

«Διανύοντας την τρίτη δεκαετία του 21ου, σε καιρό ειρήνης στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, γιατί φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε ξανά υπαρξιακά ζητήματα;».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «η απάντηση κρύβεται σε ένα δόγμα που για πολλές δεκαετίες προσπάθησε να επικρατήσει σχεδόν ως φυσικός νόμος». "Ένα δόγμα το οποίο θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου την εκμετάλλευση. Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εκμετάλλευση της φύσης, εκμετάλλευση του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο», είπε, αποδίδοντας και στον πρωθυπουργό την άποψη ότι οι «ανισότητες" είναι στοιχείο της «ανθρώπινης φύσης»

«Ανεξάρτητα από τους σκοπούς, το παλιό απέτυχε", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος σήμερα είναι πιο άδικος από ποτέ» και ότι «ο πλανήτης θερμαίνεται περισσότερο από ποτέ».

«Σε αυτά τα δεδομένα, ήρθε και χτύπησε η πανδημία για να αναδείξει ακόμα μια πτυχή. Ότι το κυρίαρχο δόγμα, που υποτιμά την κοινωνική προστασία και τις δομές της δημόσιας υγείας, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, όχι σε 10-20-30 χρόνια. Αλλά σήμερα και ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνέχεια και στο ζήτημα της άρνησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων να άρουν την πατέντα των εμβολίων. «Αυτός ο κόσμος των μεγάλων ανισοτήτων, όπου πλούσιες χώρες παίρνουν όλα τα εμβόλια και οι φτωχότερες τίποτα. Πλούσιες χώρες ρυπαίνουν εις βάρος της ζωής όλων. Και καταστρέφουν φυσικούς πόρους, εις βάρος της υγείας όλων. Είναι ένας κόσμος που δε μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αν συνεχίσει στο ίδιο μοντέλο», υπογράμμισε.

«Ο Μητσοτάκης μιλά για άλλη χώρα»

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «άκουσα χθές τον κ. Μητσοτάκη να μιλά από αυτό εδώ το βήμα και νόμιζα ότι μιλά για κάποια άλλη χώρα.

Μια χώρα στην οποία το κράτος μοίρασε χρήμα και συγκράτησε την ύφεση, μια χώρα που η οικονομία της ανθίζει και ανοίγουν δουλειές, μια χώρα που θωράκισε το σύστημα υγείας, αναμόρφωσε το κράτος και ήδη εκτοξεύεται στο μέλλον.

Αυτό το παράλληλο σύμπαν που διαμορφώνει η εκκωφαντική απουσία αυτοκριτικής, αφήνει τη χώρα στην πραγματικότητα ακέφαλη απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει».

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι επαναφέρει την οικονομία σε κανονικότητα, σε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνία.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση της πραγματικότητας απ’ αυτή την τοποθέτηση.

Το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγο καιρό προβλέπει ότι από ένα βαθύ έλλειμμα της τάξης του 7% το 2021 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% το 2023.

Για όσους μπορούν στοιχειωδώς να μετρήσουν τι σημαίνει αυτό, πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια. Εννιά μονάδες ισοδυναμούν με 16 δις ευρώ! Μια δυσθεώρητη δημοσιονομική «προσαρμογή», για να το θέσω ευγενικά, την οποία θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, «για να καλυφθεί ένα τέτοιο κενό, η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα καταργηθούν άμεσα όλα τα μέτρα στήριξης προς πάσα κατεύθυνση. Όλα τα μέτρα – ακόμη κι αυτά τα επιλεκτικά και ανεπαρκή που έλαβε- στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους,  θα παύσουν, αλλά θα παύσουν  -κι εδώ είναι το πιο κρίσιμο- και όλες οι φοροελαφρύνσεις, που τόσο καιρό παρουσιάζονται από τον κ. Μητσοτάκη ως μόνιμες και μάλιστα διευρυνόμενες.  

Αυτή είναι η αλήθεια των αριθμών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πρόβλεψη περί «επιστροφής στην κανονικότητα» εδράζεται και στην αδιανόητη πρόβλεψη περί εκρηκτικής αύξησης των εσόδων από τη φορολογία.

Την ώρα δηλαδή που υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο όχι απλώς αποφασίζουν ότι δεν χρειάζονται καμία στήριξη, αλλά ότι θα είναι και σε θέση να πληρώνουν πολλαπλάσια.

Πόσο εκτός πραγματικότητας οικονομικής και κοινωνικής πρέπει να βρίσκεται ένας πρωθυπουργός για να κάνει τέτοιους σχεδιασμούς;» αναρωτήθηκε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.