Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Aντιδράσεις κατά Μαργαρίτη – Ποιοι ζητούν να καταργηθεί ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του

Aντιδράσεις κατά Μαργαρίτη – Ποιοι ζητούν να καταργηθεί ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του

Ο διορισμός του Μαργαρίτη Σχοινά ως αντιπρόεδρου της Κομισιόν έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στους διαδρόμους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κυρίως από μεριάς των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, οι αντιδράσεις στοχεύουν τόσο το πρόσωπο του κ. Μαργαρίτη, όσο και το αντιδραστικό χαρτοφυλάκιο που του ανατέθηκε ως Επιτρόπου Μετανάστευσης, στα καθήκοντα του οποίου υπάρχει και η «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Η εν λόγω προσθήκη έγινε από την επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δέχθηκε τα πυρά των ευρωβουλευτών, χωρίς καν να έχει αναλάβει ακόμα.

Σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, το βράδυ της Τρίτης, πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το νέο χαρτοφυλάκιο που δημιούργησε η φον ντερ Λάιεν για τον συντηρητικό Έλληνα. Ονομάζεται «Protecting our European way of life», δηλαδή ‘Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής’ (…). Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ «απηύθυνε επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι προκαλεί φόβο’η διατύπωση της φον ντερ Λάιεν».

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung επισημαίνει: «Θα αντιμετωπίζει η ΕΕ μελλοντικά τους πρόσφυγες ως ‘απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»

Σύμφωνα με την Tageszeitung «ο Σχοινάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τους νέους Επιτρόπους από τα τέλη Σεπτεμβρίου και σίγουρα θα απορρίψει κάποιον από αυτούς».

Όπως μεταδίδει η Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) «εκπρόσωπος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε την κριτική και εξήγησε ότι πρόκειται για μία ευρύτερη πολιτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τον σεβασμό των αξιών, τη δημοκρατία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τη διασυνοριακή καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες σημειώνει ότι η κριτική «δεν αφορά το πρόσωπο» του Μαργαρίτη Σχοινά.

Ωστόσο υποστηρίζει πως  «το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες του 57χρονου υποψηφίου αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν επιγράφονται ‘Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής’ προκάλεσε κριτική σε Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες, με δεδομένη την τάση απομονωτισμού στην πολιτική για το προσφυγικό. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγόρησε την Κομισιόν ότι οικειοποιείται τη γλώσσα των ακραίων δεξιών. Αναμένεται ότι στην ακρόαση (ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου) θα τεθούν αρκετά ερωτήματα επ’ αυτού».