Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στον ανακριτή για ξέπλυμα 15 στελέχη της Novartis και 1.200 μεγαλογιατροί

Στον ανακριτή για ξέπλυμα 15 στελέχη της Novartis και 1.200 μεγαλογιατροί

Έρχεται κύμα προφυλακίσεων για το μεγάλο σκάνδαλο

 

Η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ως αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει η διερεύνηση του γιγαντιαίου σκανδάλου με τη NOVARTIS.

Με καθυστέρηση χρόνων, οι αρμόδιοι εισαγγελείς καλούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου 15 στελέχη του πολυεθνικού κολοσσού που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο των παραπομπών και των προφυλακίσεων όσων ενέχονται στο σκάνδαλο που ζημίωσε με δισεκατομμύρια το Ελληνικό Δημόσιο.

Το δρόμο για τον ανακριτή θα πάρουν και πάνω από 1.200 μεγαλογιατροί που συνταγογραφούσαν κατά παραγγελία τα πανάκριβα φάρμακα της NOVARTIS.

Ενώ η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι καταγγελίες για δήθεν σκευωρία.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου που ζητάει τη διερεύνηση από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη της δήθεν σκευωρίας κατά πολιτικών οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί από τη Βουλή για τη NOVARTIS.

 

Στον εισαγγελέα 15 στελέχη της Novartis ως ύποπτοι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

Στελέχη της μητρικής αλλά και του ελληνικού τμήματος της φαρμακοβιομηχανίας NOVARTIS καλούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις για την το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι κλήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες ήδη «έφυγαν» από την Eισαγγελία Διαφθοράς, τόσο προς την Βασιλεία της Ελβετίας όσο και προς τα εδώ γραφεία της ελληνικής NOVARTIS, είναι για δεκαπέντε πρόσωπα, τα οποία μέσα στις επόμενες ημέρες καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι με βάση στοιχεία της δικογραφίας που χειρίζεται η επικεφαλής της Eισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με τους επίκουρους συναδέλφους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Οι εισαγγελείς, που έχουν αξιολογήσει ένα μεγάλο μέρος του υλικού που έχουν συλλέξει για την υπόθεση της εταιρίας, φαίνεται να έχουν εντοπίσει ενδείξεις για διακίνηση παράνομων χρημάτων.

Το υπό διερεύνηση αδίκημα της νομιμοποίησης, με βασικό ερευνώμενο αδίκημα την δωροδοκία, σύμφωνα με πληροφορίες αφορά στο διάστημα 2008-2012. Από το υλικό των εισαγγελικών λειτουργών φαίνεται να έχουν εντοπιστεί ροές χρημάτων που χρήζουν έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με πρακτικές της εταιρείας προς εξυπηρέτηση σκοπών της για τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπό αξιολόγηση ύποπτες ροές, οι οποίες έχουν «χαρτογραφηθεί» από τους εισαγγελείς, φαίνεται να αφορούν ποσά δωροδοκιών προς γιατρούς στο πλαίσιο των εν λόγω πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι δεκαπέντε κληθέντες ως ύποπτοι, πρόκειται να δηλώσουν το «παρών» τους στην Εισαγγελία τις αμέσως επόμενες ημέρες, είτε μεταβαίνοντας οι ίδιοι στο Εφετείο, είτε, όπως έχουν δικαίωμα, δια των δικηγόρων τους, ώστε να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας που τους αφορά και να ζητήσουν προθεσμίες για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

Με βάση το επίμαχο υλικό που αποτιμούν οι εισαγγελείς, θεωρείται βέβαιο πως οι επόμενες κινήσεις τους θα περιλαμβάνουν αντίστοιχες κλήσεις σε εξηγήσεις προς γιατρούς, για τους οποίους φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή τους από την πορεία των χρηματικών ποσών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κλήσεις προς τους γιατρούς θα ανοίξουν τον επόμενο κύκλο έρευνας που θα αφορά την δωροδοκία, ενώ ενδέχεται να περιλαμβάνει και άλλα αδικήματα για τις περιπτώσεις που οι διερευνώμενοι, είτε ανήκαν στον δημόσιο τομέα, είτε κατείχαν θέσεις ευθύνης στον χώρο των νοσοκομείων και της Υγείας.