Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Αλέξης ανοίγει το κόμμα στον λαό

Ο Αλέξης ανοίγει το κόμμα στον λαό

Τολμηρές πρωτοβουλίες αποφάσισε η Κουμουνδούρου – Ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο οι διαδικασίες και αρχίζει η εγγραφή νέων μελών

 

Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για να προστατεύσει τις λαϊκές κατακτήσεις και το κοινωνικό κράτος από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και ζητήματα που αφορούν την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου Μιχάλης Καλογήρου και ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια πρώτη εκτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης.

Κυρίαρχη ήταν η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο όλες τις κατακτήσεις και το κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε στη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατεδαφίζουν τα πάντα, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αναφέρθηκε και στις καθεστωτικές πρακτικές του Μαξίμου που εκδηλώνονται παντού, καταρρακώνοντας το κύρος των Θεσμών και των Ανεξάρτητων Αρχών.

Στην κατεύθυνση αυτή επισημάνθηκε το θεσμικό ατόπημα που συντελέστηκε με την καρατόμηση της Βασιλικής Θάνου και άλλων τριών στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τον διορισμό νέου προέδρου της Αρχής πριν αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταθεί δίπλα και να αγωνιστεί μέσα και έξω από τη Βουλή, υπερασπιζόμενος κατακτήσεις, δικαιώματα και κοινωνικό κράτος, ήταν το συμπέρασμα της σύσκεψης.

Διατυπώθηκε επίσης η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση στήνει αστυνομικό κράτος και επιχειρεί έλεγχο όλων των μηχανισμών προκειμένου να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις στην πολιτική που εφαρμόζει και η οποία παραπέμπει σε μνημόνια.

Ειδική αναφορά έγινε και για την απόπειρα να αρθεί το καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία με δίκες – εξπρές και αναδρομικό έλεγχο δανειοληπτών.

Επεξεργάστηκαν επίσης οι άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές διάστημα και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη.

Κυρίαρχη ήταν η εκτίμηση ότι το κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια της εσωστρέφειας και γι΄ αυτό το βάρος θα δοθεί στις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Τα πρώτα βήματα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22/8 στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με συμμετοχή του Γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Μιχάλη Καλογήρου, και του Εκπροσώπου Τύπου Αλέξη Χαρίτση. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα ενόψει και της παρουσίας του Προέδρου στη ΔΕΘ στις 14 Σεπτέμβρη. Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος και συμφωνήθηκαν τα βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό την ερχόμενη Τρίτη 27/8 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, εντός της επόμενης βδομάδας, θα συγκληθεί το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας. Στόχος είναι εντός του Σεπτέμβρη να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές διεργασίες, να συγκροτηθεί Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή και των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, ώστε να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία εγγραφής νέων μελών και οργανωτικής ανασυγκρότησης. «Η συμφωνία στο σχέδιο και στο χρονοδιάγραμμα της Οργανωτικής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για δήθεν αντιπαράθεση, διαφωνίες και κρίση στην ηγεσία του κόμματος», υπογραμμίζουν οι πηγές της Κουμουνδούρου.