Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
με συνοπτικές διαδικασίες ξήλωσαν την επιτροπή ανταγωνισμού

Mε συνοπτικές διαδικασίες ξήλωσαν την επιτροπή ανταγωνισμού

 

ΜΕ ΜΙΑ πρωτοφανή επίδειξη καθεστωτικής αλαζονείας, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει απόλυτα τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις νευραλγικές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες για τη διενέργεια οικονομικών ελέγχων όπως το ΣΔΟΕ και τους κρίσιμους τομείς της Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβιβαστεί με Ανεξάρτητες Αρχές, γι’ αυτό τις καταργεί με διατάγματα τα οποία είναι αντισυνταγματικά και αντίκεινται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η καρατόμηση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου και τριών ακόμα μελών της Ανεξάρτητης Αρχής.

Τις διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνση των τεσσάρων στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι πράξεις βασίζονται στον φωτογραφικό νόμο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, που έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ και προβλέπει ότι πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει σε πολιτικά γραφεία δεν δικαιούνται για πέντε χρόνια να αναλάβουν οποιαδήποτε θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Εκτός από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Βασιλική Θάνου, απομακρύνονται η αντιπρόεδρος Άννα Νάκου και δύο από τους τέσσερις εισηγητές. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα παραλύσει ενώ υποθέσεις όπως ο καυτός φάκελος που αφορά γαλλική πολυεθνική εταιρεία αλλά και άλλες υποθέσεις εταιρειών που εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά ερευνώνται για εναρμονισμένες πρακτικές προκειμένου να διαμορφώνουν μονοπωλιακά τις τιμές.

Η απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου προσκρούει στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και γι’ αυτό η υπόθεση θα έχει ενδιαφέρουσα συνέχεια στις Βρυξέλλες τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε ποινικό.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης εκτός από την Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκονται όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, καθώς και νευραλγικοί τομείς της Δικαιοσύνης.

Η κατάργηση του ΣΔΟΕ και η ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών ήταν το όχημα προκειμένου να ελεγχθούν από τη νέα εξουσία όλες αυτές οι υπηρεσίες.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προαναγγελθείσα ενοποίηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς με την οικονομική εισαγγελία.

Το Μαξίμου, με πρόσχημα το λεγόμενο επιτελικό κράτος, στήνει έναν ελεγχόμενο παρακρατικό μηχανισμό τον οποίο θα χρησιμοποιήσει ως μπαμπούλα απέναντι σε όσους δεν προσκυνάνε το νέο σύστημα εξουσίας.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό με καθαρά καθεστωτικά χαρακτηριστικά, αφού θα ελέγχεται αποκλειστικά από το Μαξίμου, καταργώντας στην ουσία ακόμα και την εποπτεία που ασκούσαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση του επικίνδυνου και αντιδημοκρατικού αυτού μηχανισμού είναι έντονες, αλλά η κυβέρνηση δεν δείχνει να πτοείται, συνεχίζοντας ακάθεκτη τη συγκρότηση ενός κομματικού κράτους.