Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το κρίσιμο υπαρξιακό δίλημμα της Φ. Γεννηματά

Το κρίσιμο υπαρξιακό δίλημμα της Φ. Γεννηματά

Της Ελένης Τσερεζόλε

 

Μπροστά σε ένα δίλημμα (πολιτικής) ζωής ή θανάτου, βρίσκεται πλέον η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Ένα δίλημμα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς τα δεδομένα, μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είναι επιτακτικά και επιβάλλουν νέους συσχετισμούς δυνάμεων. Είναι έτσι πλέον φανερό –ειδικά μετά από τη διαδικασία στη Βουλή για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου– ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπολογίζει ως εταίρο του το ΚΙΝΑΛ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κα Γεννηματά έκανε βήματα πίσω από την αρχική της θέση, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό, τον κάλεσε από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να καταστεί δυνατό να υπερψηφιστεί και από το ΚΙΝΑΛ η κατάργηση του ασύλου. Όλες οι προσπάθειες αυτές προσέκρουσαν στην κυβερνητική αδιαλλαξία υπέρ της προληπτικής αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια. Ακολούθησε η κατάθεση της τελευταίας στιγμής των τροπολογιών - δώρων προς τον ΣΕΒ, που προκάλεσε την έκρηξη του κ. Κεγκέρογλου και την αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ, όπως άλλωστε και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πλέον είναι η επείγουσα η ανάγκη η επικεφαλής του κόμματος να επαναπροσδιορίσει τον προσανατολισμό του ΚΙΝΑΛ καθώς η τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να διαρκέσει. Το ΚΙΝΑΛ, για να αποφύγει την πλήρη του περιθωριοποίηση, οφείλει να επιλέξει μια αριστερή στροφή, με έμφαση στον αριστερό, προοδευτικό χώρο. Ωστόσο ένας τέτοιου είδους, θεμελιακού χαρακτήρα επαναπροσδιορισμός, δεν είναι διόλου εύκολος γιατί απαιτεί ρήξεις με πρόσωπα στο εσωτερικού κόμματος και με τις πολιτικές επιλογές που εκφράζουν.

Θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση η κα Γεννηματά; Θα καταφέρει να ξεπεράσει αγκυλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος; Να υπερβεί την απέχθεια ορισμένων στελεχών της προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Να αντιληφθεί ότι το διακύβευμα είναι ευρύτερο κομματικών οργανισμών και αφορά το μέλλον του τόπου, απέναντι σε μια Δεξιά αποφασισμένη να κόψει και να ράψει το κράτος, τις πολιτικές, τα πάντα, στα μέτρα των συμφερόντων της; Ο πολιτικός ρεαλισμός επιβάλλει αλλαγή πορείας. Οι πολιτικές δυνατότητες της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ μένουν να αποδειχθούν.

ΥΓ: Σκοπός αυτών των καθημερινών σημειωμάτων είναι η άσκηση κριτικής στο δημόσιο λόγο και τα πολιτικά πράγματα, και όχι οι προσωπικές επιθέσεις. Αυτό ίσχυσε και στην περίπτωση του σημειώματος της περασμένης εβδομάδας, με την αναφορά σε μια αποστροφή (περί καρκίνου) κατά την παρέμβαση στη Βουλή της βουλεύτριας της ΝΔ, Σ. Βούλτεψη σχετικά με την φωτογραφική απομάκρυνση της κας Θάνου από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ευπρόσδεκτη κάθε διευκρίνιση της βουλεύτριας της ΝΔ.