Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δώρο της κυβέρνησης στους νταβατζήδες!

Δώρο της κυβέρνησης στους νταβατζήδες!

Ενώ οι τράπεζες αναδιάρθρωσαν θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ του Άκτωρα – Δεν κυρώνει στη Βουλή το πάγωμα των διοδίων της Αττικής Οδού

 

Ανάμεσα στις επείγουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων και των προβλημάτων των λεγόμενων νταβατζήδων που είχαν γιγαντωθεί την αλήστου μνήμης εποχή της διαπλοκής.

 

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η απόφαση για μη κύρωση από τη Βουλή του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο είχε προωθήσει ο Χρήστος Σπίρτζης προκειμένου να ακυρώσει το πραξικόπημα των μεγαλοεργολάβων της Αττικής Οδού για αύξηση των διοδίων.

 

Με τη νέα διακυβέρνηση οι εργολάβοι απολαμβάνουν προνομιακό καθεστώς και από τις 16 Αυγούστου μπορούν να αυξήσουν όποτε θέλουν τα διόδια της Αττικής Οδού.

 

Όπως αντιλαμβάνεστε η κυβέρνηση παγώνει και τον έλεγχο στη θυγατρική του Άκτωρα και της JP που εμφανίζει συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με την Αττική Οδό.

 

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο και μία μόνιμη φάμπρικα προκειμένου η κοινοπραξία να εμφανίζει λιγότερα κέρδη στην Αττική Οδό, γεγονός που της επιτρέπει να αυξάνει τα διόδια ή να επιμηκύνει τη χρονική διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης.

 

Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται την Αττική Οδό ήταν αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων που δέχθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

 

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ είχαν επισκεφθεί το Υπουργείο προκειμένου να στηρίξουν τις απαιτήσεις του Άκτωρα. Μάλιστα ακολούθησε ένας διάλογος ανάμεσα σε συνεργάτες του Κ. Καραμανλή και εκπροσώπων της κοινοπραξίας που παραπέμπει σε συναλλαγές που γίνονταν στα αλήστου μνήμης χρόνια της διαπλοκής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση της κοινοπραξίας να μην αυξήσει στην παρούσα φάση τα διόδια και σε αντάλλαγμα θα αναλάβει την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων.

 

Οι νταβατζήδες των κατασκευαστικών ομίλων με την αβάντα της κυβέρνησης κατάφεραν να αναδιαρθρώσουν θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

 

Οι τραπεζίτες είχαν αρνηθεί πρόσφατα να προχωρήσουν σε νέο δανεισμό στον Άκτωρα προκειμένου να αναδιαρθρώσει παλαιά χρέη, με προνομιακό μάλιστα επιτόκιο και επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής, απαιτώντας εγγυήσεις που θα τις εξασφάλιζε ο κατασκευαστικός όμιλος μέσω της αύξησης των διοδίων της Αττικής Οδού.

 

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των διοδίων δεν έγινε, προς το παρόν οι τραπεζίτες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση των δανείων του Άκτωρα ο οποίος εμφανίζει στους ισολογισμούς του παθητικό που ξεπερνάει τα πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Προφανώς οι αναδιαρθρώσεις θαλασσοδανείων αποτελούν προνόμιο των διαπλεκόμενων επιχειρήσεων.