Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολίγιστοι για άλλη μία φορά…

Ολίγιστοι για άλλη μία φορά…

Της Ελένης Τσερεζόλε

 

Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είναι μια καταστροφική επιλογή για τον τόπο. Θα είναι μια καταστροφική επιλογή για τους πολίτες. Γιατί το πρόγραμμα που πρεσβεύει αποτελεί απειλή για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Απειλή για τις θυσίες των πολιτών. Απειλή για τους κόπους εκείνων που πλήρωσαν το βαρύ τίμημα της κρίσης. Απειλή για την πατρίδα. Γιατί τα όσα εκπροσωπούν ο πρόεδρος και τα στελέχη της είναι οπισθοδρόμηση σε σχέση με ό,τι έχει κατακτηθεί – όχι εύκολα και όχι δεδομένα. Είτε πρόκειται για το εσωτερικό είτε για το εξωτερικό. Γιατί δεν πρέπει να παραβλέπονται τα όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική. Η διευθέτηση της ονομασίας των Σκοπίων μπορεί να αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή – κλείσαμε ένα χρόνο από αυτήν -, ωστόσο δεν ήταν η μόνη. Κατά γενική ομολογία η κυβέρνηση Τσίπρα έχει εγγράψει στο ενεργητικό της, στην εξωτερική πολιτική ουκ ολίγες θετικές ενέργειες. Το κεφάλαιο των ενεργειακών είναι χαρακτηριστικό.

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, είναι ενδεικτική. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. «Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ή να ολοκληρωθούν περαιτέρω κεφάλαια και δεν προβλέπεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Και εδώ δεν πρόκειται για μια επιτυχία «Τσίπρα». Αλλά για μια επιτυχία της Ελλάδας. Ό,τι κι αν ισχυριστεί η αντιπολίτευση, αυτή είναι η ουσία, η οποία εγγράφεται επισήμως σε ό,τι αφορά το συσχετισμό των διπλωματικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη συγκυρία. Η επιχείρηση απομείωσης αυτής της εξέλιξης δεν πλήττει την κυβέρνηση αλλά τους εμπνευστές της. Εκείνους που για μικροπαραταξιακού λόγους υποτάσσουν το εθνικό στο κομματικό. Ολίγιστοι για άλλη μία φορά…