Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και επαγρύπνηση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις - τι λένε από την κυβέρνηση

Αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και επαγρύπνηση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις - τι λένε από την κυβέρνηση

Φωτιά στη Μεσόγειο έχουν βάλει οι πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και η συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα με το «Σουλτάνο» να εξαπολύει συνεχώς απειλές για αποστολή πολεμικών σκαφών στην περιοχή.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως οι πληροφορίες ως προς την γεώτρηση είναι συγκεχυμένες, και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε γεώτρηση στην περιοχή.

Το απόγευμα της Κυριακής ωστόσο, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της τουρκικής προκλητικότητας. Ωστόσο, η  συνεδρίαση εκτίμησε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και δεν επρόκειτο να λάβει καμία απόφαση για λήψη οποιουδήποτε στρατιωτικού μέτρου, πλην όσων έχουν ήδη ληφθεί.

Γ. Κατρούγκαλος: Η ΕΕ να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, βρέθηκε στο Λουξεμβούργο και μετά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τόνισε ότι μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, προέβησαν σε μία συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας των κοινών θέσεων των δύο χωρών διμερώς προς τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά και μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα  της ΕΕ. Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ καθεμίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες. Επιπλέον, τόνισε ότι όλοι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.

Ευάγγελος Αποστολάκης: Δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία αυτή τη στιγμή

O υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 δήλωσε πως δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, αλλά τόνισε πως πιθανότητες να συμβεί κάτι με την γείτονα χώρα πάντα υπάρχουν, ενώ συνέχισε λέγοντας «Η άποψη μου είναι όμως είναι ότι δεν είναι πιθανό γιατί αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν και κάτι άλλο.»

Επιπρόσθετα σχετικά με τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, ο ΥΕΘΑ είπε : «Έχουν γίνει ήδη πολλές ενέργειες μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις παράνομες γεωτρήσεις. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και όλη αυτή η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες προέκυψε από συντονισμένες ενέργειες. Σε πρώτη φάση ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσει η Τουρκία θα πάμε σε περαιτέρω ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή την στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη, θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις.»

Το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα στο ενδεχόμενο η Τουρκία να προσπαθήσει να παραβιάσει την Ελληνική ΑΟΖ ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα την αφήσει να φτάσει σε αυτό το σημείο και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνει κάτι τέτοιο. «Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχθούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει ετοιμότητα για να γίνει αυτό που πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ προσθέτοντας ότι «η ευχή είναι να μην προκύψει και όλες οι προσπάθειες που γίνονται είναι για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα».

Σία Αναγνωστοπούλου: Το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας και στο ΣΓΥ της ΕΕ

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, βρίσκεται και η ίδια στο Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Συμβούλιο, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στους ομολόγους της το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.

Η Σία Αναγνωστοπούλου πριν την αναχώρηση της για το Λουξεμβούργο δήλωσε στον Alphatv ότι εάν εξακριβωθεί ότι υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα, μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ «θα συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πια από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ενώ υπογράμμισε ότι «θα ετοιμαστεί, ανάμεσα στα άλλα, και το προσχέδιο της δήλωσης που θα κάνουν οι αρχηγοί την Πέμπτη 20 Ιουνίου από τις Βρυξέλλες, σε σχέση με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Έφη Αχτσιόγλου: Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις της ΕΕ για τη στάση της Τουρκίας

Η υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου βρέθηκε χθες στην εκπομπή  του Νίκου Χατζηνικολάου στον ANT1, και ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να ενημερώσει όποιον πολιτικό αρχηγό το ζητήσει.

Ενώ συνέχισε λέγοντας «Η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι έτοιμη να ζητήσει, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, την επιβολή κυρώσεων, εκ μέρους της ΕΕ, στην Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Ασφάλειας, για να ενημερωθούν τα κόμματα. Όπως υπογράμμισε, «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως, πέρα από την ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι και ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού του ζητήσει και είναι ανοιχτός στο ζήτημα των ενημερώσεων».