Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία

«Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα σημαίνει ότι ο πρώτος και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, όταν θα πηγαίνει στο νοσοκομείο, θα βρίσκει το προσωπικό που πρέπει να βρει για τον εξυπηρετήσει. Αυτό θα επιτευχθεί με 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού  προσωπικού την επόμενη τετραετία. Αυτό θα το κάνουμε με το να πάμε τις δαπάνες για την Υγεία στο 6% του ΑΕΠ, γιατί αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή χώρα» επισήμανε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος .

2015-2019

Υγεία

2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πήρε στα χέρια του το 2015 η τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρισκόταν υπό κατάρρευση, με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%), χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια και με τον ΕΟΠΠΥ με χρέη πάνω από 1 δισ.€ σε ιδιώτες παρόχους.

Κοινωνική Ασφάλιση

12 φορές περικομμένες οριζόντια τις συντάξεις με μειώσεις που έφταναν έως και το 50% και συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δις. Θηριώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, άνω του 1 δισ., 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές Και τα χρέη των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 30 δισ.

Παιδεία

Μία παγιωμένη κατάσταση καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας των σχολείων και των ειδικών σχολείων με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και τεράστια προβλήματα στη διανομή των βιβλίων. Διακοπή διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και τη στελέχωση των σχολείων αποκλειστικά με αναπληρωτές.

Κοινωνική Αλληλεγγύη

Παρέλαβαν την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου και προϋπολογισμού για την προστασία από τη φτώχεια εντός της κρίσης, την διανομή 200 επιδομάτων από 120 πηγές με αδιαφάνεια και ανισοτιμία. Τα ΑΜΕΑ σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας με τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδομάτων τους.

Αυτά ήταν μερικά από αυτά που παρέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και όπως όλοι καταλαβαίνουμε επικρατούσε το αίσθημα της ανασφάλειας στους βασικότερους τομείς όπως η Υγεία, η Κοινωνική Ασφάλιση η Παιδεία και η Κοινωνική Αλληλεγγύη.

ΣΥΡΙΖΑ

Παρόλες λοιπόν τις δυσκολίες επιτεύχθηκε η ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία. Ενισχύθηκε το ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ενώ ιδρύθηκαν και νέα νοσοκομεία. Εισήχθη νέα πολιτική τιμολόγησης - αποζημίωσης φαρμάκων μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, ενώ παράλληλα υπήρξαν παροχές για πρώτη φορά δωρεάν οδοντιατρικής φροντίδας για 800.000 παιδιά Δημοτικού.

Μετά από την μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μειώθηκαν οι εισφορές για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, διαμορφώθηκε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μειώθηκαν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%.

Με σεβασμό στα πρόσωπα των συνταξιούχων έγιναν αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα συνεχιστούν την επόμενη τετραετία και επανήλθε ένα σημαντικό τμήμα της 13ης σύνταξης που είχε ολοσχερώς καταργηθεί. Και ταυτόχρονα υλοποιήθηκε μια ρύθμιση-ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το μέλλον της χώρας είναι τα παιδιά, έτσι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία καθώς ιδρύθηκαν 40 νέα Ειδικά Σχολεία και 570 νέα Τμήματα Ένταξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θεσμοθετήθηκε μια νέα αρχιτεκτονική για τα Πανεπιστήμια, ώστε η Ανώτατη εκπαίδευση να είναι ενιαία χωρίς ΤΕΙ.  Παράλληλα καθιερώθηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, επεκτάθηκε το oλοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σύνολο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ καλύφθηκε όλο το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή. 

Όσον αφορά τον Πολιτισμό, αποκαταστάθηκαν οι απολυμένοι υπάλληλοι του ΥΠΟΑ, και προσελήφθησαν νέοι. Καταργήθηκε ΑΕΠΙ και δημιουργήθηκε νέος φορέας για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Μέσα σε 4 χρόνια τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός της Πρόνοιας. Εφαρμόστηκαν ουσιαστικές πολιτικές στήριξης: Πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, σχολικά γεύματα, επίδομα παιδιού και μειώθηκε η φτώχεια και η παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα.

Επίσης εντάσσονται οι ανάπηροι συμπολίτες μας στην εργασία, καλύπτοντας το 15% των νέων θέσεων στο Δημόσιο, χωρίς απώλεια του επιδόματος αναπηρίας

Έτσι, προσωπικό στοίχημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποφευχθεί να γίνουν τα ίδια που γίνονταν πριν το 2015. Όλοι θυμόμαστε τις προτάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την Δημόσια Υγεία, όπου πρότεινε τότε να δίνουν οι ασθενείς πέντε ευρώ «είσοδο» για να μπουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Έτσι, δεν πρέπει η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας να είναι μόνο για τους λίγους. Πρέπει να αποφευχθεί η ακύρωση του σχεδίου νέων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικου και η ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση πρέπει να αποφύγουμε την εφαρμογή του «ασφαλιστικού Πινοσέτ» το οποίο:

-          Θέτει σε κίνδυνο τη χορήγηση των σημερινών συντάξεων

-          Θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων

-          Αφήνει ακάλυπτους τους σημερινούς ασφαλισμένους

-          Δημιουργεί τρύπα τουλάχιστον 55 δισ. στον προϋπολογισμό του κράτους

-          Μεταφέρει τις ασφαλιστικές εισφορές από το δημόσιο σύστημα σε ιδιωτικές εταιρείες

-          Οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η ακύρωση των 15.000 μόνιμων διορισμών με την επαναφορά στον κανόνα 1 προς 5 αλλά και η  ακύρωση της νέας δομής της Γ’ Λυκείου, που καθιερώνει μία τάξη με λίγα μαθήματα διδασκόμενα για πολλές ώρες κάθε εβδομάδα (4 μαθήματα με 6 ώρες) και εξασθενεί την παραπαιδεία αλλά και την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια.

ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος είναι να μην περάσουν πάλι στην περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων στη βάση του δόγματος ότι είναι αντιαναπτυξιακά και ανακυκλώνουν τη φτώχεια, την ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών επιδομάτων στο ΚΕΑ, την επιστροφή των πελατειακών σχέσεων και την κατάργηση του νόμου για την αναδοχή-υιοθεσία.

«Πως μπορεί να περιμένει κάποιος να βγάλει λεφτά από ανθρώπους με καρκίνο ή ανθρώπους με σκλήρυνση κατα πλάκας, πως μπορούμε να στείλουμε αυτούς τους ανθρώπους στην ιδιωτική υγεία» αναρωτήθηκε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το πρόγραμμα για την αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία στοχεύοντας στα παρακάτω:

             Στην Υγεία

 

-          Περαιτέρω ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

-          Πολυετής προγραμματισμός προσλήψεων (10.000 γιατροί-νοσηλευτές-λοιπό προσωπικό για το 2019-2022 )

-          Ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού  του ΕΣΥ

-          Οι δαπάνες για την υγεία στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ, δηλ. στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

 

Στην Κοινωνική ασφάλιση

 

-          Την αύξηση της εθνικής σύνταξης για την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων σε μόνιμη βάση

-          Την απλοποίηση της επαφής του ασφαλισμένου με το ασφαλιστικό σύστημα με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ

               Στην Παιδεία

-          Μόνιμους διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας με τους πρώτους 4.500 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση εντός του 2019

-          Τη δημιουργία 10.000 θέσεων νέων ερευνητών έως το 2021

-          Οι δαπάνες για την παιδεία στο τέλος της τετραετίας να ανέρχονται στο 5% του ΑΕΠ, δηλ. στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-          Την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και νέα αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια

-          Την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας μέσω της οικοδόμησης νέων εστιών και της αύξησης του στεγαστικού επιδόματος

               Στον Πολιτισμό

-          Πολιτισμό για όλους χωρίς αποκλεισμούς και προστασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας

-          Στην Κοινωνική αλληλεγγύη

-          Την  περαιτέρω μείωση της φτώχειας στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου:

-          Με αύξηση του ΚΕΑ κατά  11% και ένταξη των δικαιούχων του στην εργασία

-          Την περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής για τη στήριξη του παιδιού με:

-          αύξηση των εισοδηματικών ορίων για το επίδομα παιδιού στα 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια

-          επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού

-          δημιουργία θέσεων για όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς