Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ανάπτυξη - με απλά λόγια

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ανάπτυξη - με απλά λόγια

O Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν χθες ένα συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, για την επόμενη τετραετία μέχρι το 2023, με τη χώρα πλέον εκτός μνημονίων.

Όπως επεσήμαναν, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015  μια χρεοκοπημένη δημοσιονομικά χώρα χωρίς καμία ουσιαστική αναπτυξιακή πρόταση με υποβαθμισμένη την εργασία, την περιφέρεια, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρέλαβαν, μια χώρα όπου όπως τόνισαν βασίλευε η διαφθορά, η αδράνεια, η κακοδιαχείριση και η αναξιοπιστία. 

Από το 2015 ως το 2019 

Μέσα στα 5 χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διευθετήθηκε το χρέος και δημιουργήθηκε ένας καθαρός διάδρομος για μια σύγχρονη, ισχυρή και βιώσιμη παραγωγική βάση με βασικούς πυλώνες τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων επαγγελματιών και καινοτομίας τον Θεσμικό εκσυγχρονισμό για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε αναπτυξιακός σχεδιασμός και επενδύσεις. Επίσης μπήκαν οι βάσεις για την Κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση ενώ δόθηκε έμφαση στην Τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Βασικός στόχος της Κυβέρνησης μεταξύ άλλων είναι και η αποτροπή της επαναφοράς του παλιού και μοντέλου ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών η εγκατάλειψη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής και την χωρίς στόχευση κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε έργα «βιτρίνας».  Όλα αυτά με σκοπό την αποφυγή της δημιουργίας νέων «θεμάτων» όπως το χρηματιστήριο, τα κόκκινα δάνεια, και οι περιπτώσεις «energa» αλλά και την επιστροφή σε πελατειακά δίκτυα και την ανάπτυξη των «ημετέρων».

SYRIZA

Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πρόγραμμα όσον αφορά την Ανάπτυξη και την Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

  • Νέο πλαίσιο Στρατηγικών Επενδύσεων - Διπλασιασμός των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων  μέχρι το 2025
  • Διεύρυνση του Σχέδιο Δράσης για την υποστήριξη των εξαγωγών – Αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠμέχρι το 2025
  • Αξιοποίηση χρηματοδότησης 15δισ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία την επόμενη 4ετια
  • Ολοκλήρωση μέχρι το 2021 το Εθνικό Κτηματολόγιο
  • Διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – μακροχρόνιος προγραμματισμός, αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων, αυστηρός έλεγχος
  • Ολοκλήρωση μεταρρύθμισης «Δίκη χωρίς Χαρτί» μέχρι το 2021
  • Μάχη για την κλιματική αλλαγή με ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια - 32% παραγωγή ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030
  • Εκπόνηση περιφερειακών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έως το 2020
  • Ένταξη της γεωργίας στην Ψηφιακή εποχή, με στόχο το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας να καλύπτεται από ψηφιακές τεχνολογίες (2020)