Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Π. Πολάκης: Οι εκλογές θα κρίνουν αν θα συνεχίσουμε μια προσπάθεια ανάταξης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Π. Πολάκης: Οι εκλογές θα κρίνουν αν θα συνεχίσουμε μια προσπάθεια ανάταξης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Περήφανος γιατί το τελευταίο νομοσχέδιο της παρούσας Βουλής αφορά τον χώρο της Υγείας, δήλωσε ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Περήφανος γιατί το τελευταίο νομοσχέδιο της παρούσας Βουλής αφορά τον χώρο της Υγείας, δήλωσε ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος ταυτοχρόνως είπε ενόψει των εθνικών εκλογών ότι είναι στο χέρι του λαού να διαλέξει αν όλα αυτά που επιτεύχθηκαν τόσα χρόνια στο δημόσιο σύστημα Υγείας «θα δοθούν βορά, μαζί με τους εργαζόμενους, σε αλυσίδες του χώρου της Υγείας οι οποίες είναι έτοιμες να κάνουν ένα ντιλ εφόρμησης στα νοσοκομεία». «Αυτές οι εκλογές θα κρίνουν αν θα συνεχίσουμε μια προσπάθεια ανάταξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο ενισχύθηκε με προσωπικό με χρηματοδότηση και με εξοπλισμό, ή εάν θα πισωγυρίσει εκχωρώντας κομμάτια στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά πρέπει να καταλάβει, πέρα από τη σκόνη και τον ορυμαγδό, ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Πολάκης, κατηγόρησε την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ότι έχουν υψώσει ένα «τείχος σιωπής» για το έργο αυτής της κυβέρνησης και στοχοποίησαν τον ίδιο επειδή τους έκοψε 130 εκ. ευρώ από την διαφημιστική δαπάνη που θα έπαιρναν, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου για την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ελληνικό δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, εξέφρασε την περηφάνια και την χαρά του διότι ολοκληρώνεται επί των ημερών της κυβέρνησης, παρότι - όπως είπε - πριν λίγες ημέρες είχε γίνει πανικός στα ΜΜΕ ότι ακυρώνεται σε μια προσπάθεια να «χτυπήσουν και σε αυτό το επίπεδο την κυβέρνηση».

Το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα κυρώνει δύο επιμέρους συμβάσεις δωρεάς, μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, που αφορούν στην αγορά δύο υπερσύγχρονων αεροπλάνων τα οποία θα είναι χρήσιμα για τις αεροδιακομιδές στο πλαίσιο του Εθνικού Κέντρου 'Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), και θα μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς με ασφάλεια από τις περιφέρειες της χώρας προς κεντρικά νοσοκομεία. Αφορά επίσης την προμήθεια εξοπλισμού τομογραφίας για ασθενείς με κακοήθειες.

Όπως είχε ενημερώσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Πολάκης, έχουμε πτητικά μέσα, από τα οποία έπεσαν τρία, ενώ δεν υπήρχε συμβόλαιο συντήρησης για τα άλλα τρία και δεν μπορούσαν να επισκευαστούν και τώρα επισκευάζονται τα δύο από τα τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ και, μάλιστα, αγοράζονται και δύο αεροπλάνα αεροδιακομιδών. Εξήγησε ότι με αυτόν τον εξοπλισμό -τον υπάρχοντα εξοπλισμό που έχουμε και που μας διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, τις βάσεις του ΕΚΑΒ που αναπτύξαμε στο πλαίσιο αυτής της κυβέρνησης- πρακτικά καλύπτουμε με ασφαλή και γρήγορο τρόπο τις ανάγκες των αεροδιακομιδών σε όλη τη χώρα. Ενημέρωσε επίσης ότι τελείωσε και η εξέταση των τεχνικών προσφορών για τρία πλωτά μέσα του ΕΚΑΒ που θα αξιοποιηθούν στο Αιγαίο. Ως προς το ζήτημα των τομογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι με τη σύμβαση το υπουργείο αξιοποιεί την δωρεά του ΙΣΝ για να ολοκληρωθεί το σχέδιο στήριξης και εξοπλισμού των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε και στα ποσά που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη του δημόσιου τομέα Υγείας και την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού, «με πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης» που φτάνει τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Προσέθεσε ότι αξιοποιούνται 220 εκ. ευρώ από δημόσιους πόρους για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των νοσοκομείων.