Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο 3,5% έκλεισε η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο 3,5% έκλεισε η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η πορεία του πρωθυπουργού στον λαό και οι κοινωνικές παροχές αλλάζουν ριζικά το σκηνικό - Σε απόλυτο ντέρμπι εξελίσσονται οι ευρωεκλογές

 

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 24ωρα οι δημοσκόποι σηκώνουν τα χέρια ψηλά γιατί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν μεγάλες ανατροπές.

Το ισχυρό προβάδισμα που διατηρούσε για μήνες η Νέα Δημοκρατία έχει σχεδόν εκμηδενιστεί και οι διαφορές που καταγράφουν τα γκάλοπ κινούνται στο 3% και 4%, δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθήσει να ανεβάζει συσπείρωση και τις επόμενες μέρες, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εξελιχθεί σε απόλυτο ντέρμπι, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Το κλίμα άλλαξε ριζικά μετά το κοινωνικό πακέτο που ψήφισε η κυβέρνηση.

Σε συνδυασμό με την μεγάλη ανταπόκριση που είχε η πορεία του Αλέξη Τσίπρα στον λαό, διαμορφώθηκε μια ισχυρή δυναμική για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επικοινωνιολόγοι αναφέρονται επίσης και στην επίδραση που είχαν στην αλλαγή του κλίματος οι γκάφες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αποκάλυψε το κρυφό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι αναφορές του για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η απόπειρα να αμφισβητήσει την 13η σύνταξη και την αναγκαιότητα των επιδομάτων, σε συνδυασμό με την επταήμερη εργασία, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας, το οποίο τηρούσε στάση αναμονής και δεν είχε αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσει και ποιο κόμμα θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για μία κρίσιμη μάχη ψηφοφόρων, την οποία ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπρωξε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό στην Πειραιώς αναγκάστηκαν να αλλάξουν επικοινωνιακή στρατηγική απαγορεύοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα για ζητήματα που έχουν σχέση με το πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Ενα άλλο στοιχείο το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος ήταν η μορφή της επικοινωνίας που διάλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντί να απευθύνεται στην κοινωνία κάνει στημένους διαλόγους με προεπιλεγμένα άτομα, με αποτέλεσμα το μήνυμα να μοιάζει περισσότερο με εμπορική διαφήμιση και να μην παράγει πολιτικά αποτελέσματα.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας τολμάει να βγει στην κοινωνία, οργανώνει ανοιχτές συγκεντρώσεις και κάνει πορεία στον λαό με αυθόρμητο ακροατήριο.

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα πάντα με τους δημοσκόπους, παρουσιάζει ακατάσχετη αιμορραγία ψηφοφόρων στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ φαίνεται να χάνει οριστικά και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Εμφανίζει επίσης τεράστιες απώλειες σε μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες όπως είναι οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί.

Παράλληλα δείχνει να υποχωρεί σε ένα βαθμό η συσπείρωση που είχε στην Βόρειο Ελλάδα εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αρχίζει να ανακάμπτει και η Χρυσή Αυγή.

Ενα κρίσιμο ποσοστό της τάξεως του 4% φαίνεται ότι μετακινείται στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ το ΚΙΝΑΛ επαναπατρίζει ψηφοφόρους που είχαν μετακινηθεί στη Νέα Δημοκρατία.

Σε περίπτωση κατά την οποία επαληθευτούν οι προβλέψεις και το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώσει ένα ποσοστό της τάξεως του 8,5%, τότε τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι πολύ δύσκολα.

Πάντως το συμπέρασμα που βγάζουν οι δημοσκόποι είναι ότι μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν να κερδίζει με μεγάλη διαφορά έχει μετατραπεί σε απόλυτο ντέρμπι, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά για το βράδυ των εκλογών.

H δημοσκόπηση

Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr σχετικά με τις ευρωεκλογές, η διαφορά βρίσκεται πλέον στις 3,5 μονάδες, δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους, με σημαντικά ενισχυμένο το ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου (σσ.: μέσα σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης μέτρησης): η ΝΔ συγκεντρώνει 25,9% (23,4%), ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4% (17,5%), το ΚΚΕ 5,5% (5,8%), η Χρυσή Αυγή 4,9% (3,6%), το Κίνημα Αλλαγής 4,7% (6,2%) και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είναι με 3,1% (2,5%).

Κάτω από το όριο του 3% κινούνται το ΜέΡΑ25 με 2,2%, το Ποτάμι με 1,9% (0,5%), η Ένωση Κεντρώων με 1,2% (1,3%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (1,1%), η Λαϊκή Ενότητα με 0,8% (1,1%), η Δημιουργία Ξανά 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 0,5% (1%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 0,4% (0,3%).

O Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το 35% (ενώ ο Μητσοτάκης με 33%).

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σημαντική μείωση της διαφοράς με τη ΝΔ, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 49%, την ώρα που η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 78%.