Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η τριπλή βεβαιότητα του Αλέξη Τσίπρα

Η τριπλή βεβαιότητα του Αλέξη Τσίπρα

Της Ελένης Τσερεζόλε

 

Την Παρασκευή και το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δύο σημαντικές ομιλίες. Η πρώτη ήταν στην παρουσίαση του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, που θέτει ξανά υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Η δεύτερη ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας. Και στις δύο ομιλίες υπήρχε ένα κοινό χαρακτηριστικό –μια τριπλή βεβαιότητα. Πρώτον την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού τόσο για τις επερχόμενες εκλογικές μάχες, δεύτερον βεβαιότητά του για την αντιμετώπιση του παλιού πολιτικού προσωπικού, εκείνου που κατέστρεψε τον τόπο και τώρα διεκδικεί να επιστρέψει στην εξουσία.  Και τρίτον την πεποίθησή του ότι η ενότητα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων δεν αποτελεί συγκυριακή πολιτική επιλογή αλλά δημιουργεί ευρύτερες προοπτικές και νέες δυναμικές για τον τόπο.

«Η διαφορά μας από το παλιό πολιτικό σύστημα θα μας δώσει την προοπτική νίκης. Ήμασταν, είμαστε και γινόμαστε η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη του τόπου», τόνισε μεταξύ άλλων την Παρασκευή ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος, αφού έπλεξε το εγκώμιο της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου και κατήγγειλε τη στοχοποίησή της, λέγοντας ειρωνικά «Για όλα φταίει η Δούρου», απαριθμώντας παράλληλα το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αττική, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στους εκπροσώπους τους παλαιού πολιτικού συστήματος. Ο ίδιος στηλίτευσε το ήθος εκείνων που υποστηρίζουν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι «σκευωρία» - «ένα από τα μεγαλύτερα πάρτι με το όργιο υπερκοστολόγησης των φαρμάκων που πλήρωνε ο Έλληνας συνταξιούχος». Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν «το ήθος, το ύφος και την πρακτική ανάμεσα σε ένα πρόσωπο και μία παράταξη που μιλάει με έργο και ήθος απέναντι σε πρόσωπα και παρατάξεις που μιλάνε με το θεαθήναι και σε πολιτικούς που έχουν στο νου τους πώς θα κάνουν καριέρα στην κεντρική πολιτική σκηνή πατώντας στο σκαλοπάτι της αυτοδιοίκησης».

Στην ομιλία του το Σάββατο, ο πρωθυπουργός αφού κατέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για τη Novartis, θυμίζοντας μάλιστα παλαιότερη τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και στηλιτεύοντας τη γραμμή της παραγραφής -«πρόκειται, κατά την άποψή μου, για ένα μίγμα νομικών ακροβατισμών αλλά και θρασύτατων απειλών». Πρόκειται για «απειλή», ότι «αν υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού, όχι μόνο θα αθωώσουν τους εαυτούς τους, αλλά και θα οδηγήσουν και τους πολιτικούς τους αντιπάλους στα δικαστήρια για εσχάτη προδοσία», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το μέτρο του διακυβεύματος στις ερχόμενες εκλογές.

Εκλογές που δεν πρέπει να χαθούν και πρέπει να γίνει η ανάλογη δουλειά. Για τον σκοπό αυτό, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε έναν παλιό αγωνιστή που έλεγε κάποτε ότι «στις εκλογές, για να κερδίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις ψήφους, πρέπει να κερδίσουν καρδιές και μυαλά».

«Και για να κερδίσουμε καρδιές, και μυαλά, να διώξουμε τον φόβο που σπέρνει η Δεξιά και τα τοξικά ΜΜΕ να συνεγείρουμε για άλλη μια φορά τα εκατομμύρια των συμπατριωτών μας, που θέλουν μια Ελλάδα της δημοκρατίας και της κοινωνικής Δικαιοσύνης». Ακριβώς την Ελλάδα που απεχθάνεται ο κ. Μητσοτάκης και οι σύμμαχοί του...