Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο υφ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Ο υφ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra και στον Γιώργο Μελιγγώνη.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο κύριος Πετρόπουλος τόνισε ότι «Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που έχει πάρει τη δική του πορεία. Ο Ν Κοτζιάς αν έχει να πει κάτι θα το πει. Μην επανερχόμαστε σε ένα θέμα που έχει ήδη λήξει.

Ο κ. Καμμένος έδωσε τς εξηγήσεις του. Είπε ότι υπήρξαν παρερμηνείες. Η πορεία της κυβέρνησης θα συνεχίσει αδιατάραχτη.
Εγώ παίρνω στα σοβαρά αυτά που δηλώνει ο κύριος Καμμένος. Ότι δεν εκφράστηκε η δική του θέση στις ΗΠΑ.

 Η απόφαση της Συμφωνας των Πρεσπών ήταν της κυβέρνησης και όχι του υπουργού Εξωτερικών. Η συμβολή του ήταν καθοριστική. Και ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι σε τόσο πολύπλοκα σχήματα έρχεται η στιγμη που μπορει να έρθουν με μία αντίθεση. Δεν αφέθηε ορφανή η πολιτική του. Δεν υπάρχει λόγος για διαφωνία ή σύγκρουση. Η πολιτική του τηρείται. Ανέλαβε ο πρωθυπουργός και αυτό είναι τιμή για τον ίδιο τον Ν. Κοτζιά.

Δεν νομίζω να υπάρχει χώρος για παρερμηνείες. Για τα μυστικά κονδύλια, δεν υπάρει χώρα που να μην τα χρησιμοποιεί και να τα εμφανίζει μέσω του δημόσιου λογιστικού. Κανείς δεν τόλμησε να πει ότι ο κ. Κοτζιάς έκανε καταχρησεις στα κονδύλια αυτά.
Υποθέτω πως και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τη δυνατότητα να διατηρεί μυστικά κονδύλια, και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Έχουμε τρόπους να κάνουμε τη δουλειά μας αν είμαστε συνεπείς και ειλικρινείς.

Πολλά λέγονται για το τι συντάξεις δίνουμε. Υπάρχουν συντάξεις πάρα πολύ υψηλές, σχετικά με αυτές που δίνονταν παλιά. Οι αγρότες παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις. Το ίδιο και οι χήρες. Αλλά και οι συντάξεις του ΙΚΑ. Για παράδειγμα οι ναύτες έχουν αύξηση μέχρι και 40%. Λέγονται πολλά ότι από το νόμο Κατρούγκαλου είχαμε δεσμεύσεις από το μνημόνιο. Δεν υπάρχει όμως τέτοια διάταξη, δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση. Σκοπός μας είναι να επιτύχουμε τη μη περικοπή των συντάξεων.

Επιβεβαιώνεται ότι πραγματικά έχουμε τη δυνατότητα να μην μειωθούν οι συντάξεις. Το ΔΝΤ μας έβαλε να βάλουμε ότι θα προβλέπεται μια τετοια διάταξη. Τα λάθη έγιναν στα δύο πρώτα μνημονια, που ήταν η καταβύθιση της οικονομιας. Στο τρίτο μνημόνιο έχει λάθος την πρόβλεψη του ΔΝΤ για τις περικοπές των συντάξεων. Εμείς δεν συμφωνούσαμε. Και αποδεικνύουμε ότι δεν χρειαζόταν και θα το ακυρώσουμε. Η προσοχή μας είναι στραμένη στις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Δεν ξέρω τι εκφράζει πια ο ΣΕΒ, ο οποίος προτείνει να περικοπούν οι συντάξεις, με μια αποδεκατισμένη βιομηχανία, και δεν τον βλέπω να διαμαρτύρεται για την αποδεκάτιση της βιομηχανίας που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχουν όλοι όμως οι επιχειρηματίες την ίδια άποψη με τον ΣΕΒ. Θα διαψευσθεί το κλίμα που παρουσιάζει ο ΣΕΒ.

Για την 13η σύνταξη θα το αφήσουμε στον πρωθυπουργό να κρίνει αν μπορεί να γίνει.

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουμε κάνει, η δημοσιονομική δαπάνη θα μειώνεται, και θα πέσει κάτω από το 10% μεχρι το 2060. Το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο. Έχει σωστή αρχιτεκτονική.

Έπεσε δραματικά το ύψος των μισθών στην Ελλάδα. Και τι έγινε; Ήρθε η ανάπτυξη στην Ελλάδα; Η ύφεση ήρθε. Τι φταίει ο μισός του εργάτη; Του υπαλλήλου; Την ύφεση την έφερε το κόψιμο των μισθών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ιστορική ευθύνη. Θα γίνουν ονομαστικές ψηφοφορίες για να δούμε τι θα λένε. Το «κίνημα της γραβάτας» έκανε αστοχίες.