Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σκληρή απάντηση Τσακαλώτου στην Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ                                                                                                                                  

Απάντηση στην παρέμβαση της Κομισιόν για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή στην παρέμβαση ουσιαστικά υπέρ του πρώην επικεφαλής της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου ο οποίος αντιμετωπίζει ξανά το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για παραποίηση των στατιστικών στοιχειών της χώρας, έδωσε η Αθήνα.

Όπως επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο Υπουργός Οικονομικών, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

  Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν , στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση.Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.

Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.Ο Υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσε η κ.Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση παραμένουν, όπως δήλωσε ο κ.Τσακαλώτος στην επιστολή του, προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του, κατέληξε η κ.Γεροβασίλη.Η κυβέρνηση συνεπώς με την απάντηση της, αρνείται να μπει στη διαδικασία να υπερασπιστεί τα στατιστικά του 2010, για παραποίηση των οποίων κατηγορήθηκε ο κ.Γεωργίου και σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση Παπανδρέου, χωρίς όμως και να υιοθετήσει τις κατηγορίες.Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών έχει επίσης κυρίως ως στόχο να ξεκαθαρίσει ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και πως ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ επίσης λειτουργεί ανεξάρτητα, άρα πως δεν τίθεται θέμα πλέον για τα στατιστικά των δημοσιονομικών στοιχείων, στα οποία στηρίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας.