Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εφημερίδα, Πρωτοσέλιδο

Δρακόντεια μέτρα για τις offshore των πολιτικών και των συγγενών τους

ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ

ΠΗΓΑΝ για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι! Η σπέκουλα της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης για τις offshore εταιρείες, κατέληξε σε μπούμερανγκ, εγκλωβίζοντας τους μισούς βουλευτές σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Με τη νέα τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση σήμερα για ψήφιση στη Βουλή απαγορεύεται αυστηρά η συμμετοχή βουλευτών, πολιτικών, υπουργών, δημάρχων και άλλων αξιωματούχων όχι μόνο σε offshore αλλά και σε κάθε εταιρεία που έχει έδρα το εξωτερικό. Η απαγόρευση επεκτείνεται και στα συγγενικά πρόσωπα βουλευτών, υπουργών και αρχηγών κομμάτων. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό κυρίως στην ηγεσία της ΝΔ, με δεδομένο ότι συγγενικά πρόσωπα κορυφαίων στελεχών της, εμπλέκονται τόσο σε offshore όσο και σε εταιρείες που έχουν έδρα το εξωτερικό. Με το δρακόντειο νόμο που θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία, κόβονται οριστικά και αμετάκλητα οι γέφυρες των πολιτικών και των συγγενών τους, με το μαύρο χρήμα και τους φορολογικούς παράδεισους.

Κάθε βουλευτής πλέον αναλαμβάνει την ευθύνη του για να σταματήσει η ανέξοδη επικοινωνιακή σπέκουλα σε βάρος της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα δύο κόμματα που συνδέονται με τα μαύρα ταμεία της Siemens και τα παραμάγαζα της διαπλοκής. Γιατί αποτελεί πρόκληση προς τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, να παριστάνει η ΝΔ το θεματοφύλακα της διαφάνειας, όταν το κόμμα αυτό χρησιμοποιούσε για δέκα ολόκληρα χρόνια μια offshore για να μεταφέρει μεγάλα ποσά από το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, που για δεκαετίες, προστάτευε τις offshore που είχαν στήσει ο Άκης, ο Σμπώκος και πολλά άλλα μεγαλόσχημα στελέχη για το ξέπλυμα του μαύρου πολιτικού χρήματος.

Βεβαίως, η κυβέρνηση από την αρχή χειρίστηκε το ζήτημα με εγκληματική αφέλεια. Έπρεπε να είχε προειδοποιήσει ότι πρόκειται για απαίτηση των θεσμών, για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, για να γνωρίζουν οι βουλευτές τι ψηφίζουν και γιατί ψηφίζουν. Όπως όμως πέρασε η σχετική τροπολογία είναι λογικό κάποιοι να μιλούν για ύποπτες σκοπιμότητες. Χαρακτηριστικό στην κατεύθυνση αυτή είναι και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» για κυβερνητικό offside στο ζήτημα των offshore.

Πάντως η δαιμονοποίηση των offshore εταιρειών και γενικά της επιχειρηματικότητας δεν βοηθάει στην οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν προχθές σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο το 90% των επενδυμένων κεφαλαίων στη Βρετανική πρωτεύουσα προέρχονται από offshore εταιρείες, που έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους. Οι Βρετανοί δεν μπαίνουν στον κόπο να ελέγξουν τη νομιμότητα των τεράστιων ποσών, που εισρέουν στις τράπεζές τους για επενδύσεις. Αντίθετα, στη φτωχή και χρεοκοπημένη Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα νόμων που κάνει απαγορευτικές τις επενδύσεις που προέρχονται από offshore εταιρείες.

Οι έλεγχοι νομιμότητας των κεφαλαίων είναι εξονυχιστικοί και χρονοβόροι με αποτέλεσμα να κατευθύνεται όλο το χρήμα που είναι κρυμμένο στις offshore στο Λονδίνο, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές των ακινήτων και το σύνολο της οικονομίας. Μάλιστα, οι Βρετανοί επιδιώκουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μην έχουν κανέναν περιορισμό και να χαράσσουν από μόνοι τους την οικονομική πολιτική ανάλογα με το συμφέρον της χώρας τους.

Η επίμαχη τροπολογία

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των offshore  επισημαίνουν:

1. Ο νομικός ορισμός της offshore εταιρείας είναι αδύνατος. Γι αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη.

2. Για το λόγο αυτόν, η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.

3. Επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό.

4. Αναμένουμε με ενδιαφέρον, τονίζεται στην ανακοίνωση, να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από offshore επιχειρήσεις.

5. Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος, καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.