Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρακολούθηση πολιτών vol2: Νέες αποκαλύψεις- Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση

Παρακολούθηση πολιτών vol2: Νέες αποκαλύψεις- Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ

Σε νέο ρεπορτάζ που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτεται ένα νέο, τρανταχτό ντοκουμέντο για τις πρακτικές παρακολούθησης που εφαρμόζει παράνομα το κράτος.

Όπως αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών», έξω από τα γραφεία της αναρχικής-κομμουνιστικής συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση» στα Εξάρχεια βρισκόταν αυτοκίνητο με κρυφή κάμερα στον καθρέφτη στραμμένη στην είσοδο. Όταν εντοπίστηκε, στο σημείο έσπευσε απροκάλυπτα διμοιρία των ΜΑΤ και το φυγάδευσε. «Το αυτοκίνητο είναι υπηρεσιακό. Πάρτε το από κει» ακούγεται από τον ασύρματο της ΕΛ.ΑΣ. (διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019).

Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου και το Υπουργείο
Καμία ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί και καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από Μαξίμου και υπουργείο για την πρώτη πράξη της επιχείρησης «κοριοί», η οποία προκάλεσε τη σφοδρή και άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ., ανεπίσημα, ρίχνουν την ευθύνη αλλού.

ΕΛ.ΑΣ.: «Σε διατεταγμένη υπηρεσία το αυτοκίνητο», «εντελώς ανυπόστατες οι καταγγελίες»

Από την πλευρά του, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «εντελώς ανυπόστατες» τις καταγγελίες περί παράνομων παρακολουθήσεων πολιτών, ενώ ισχυρίζεται πως «οι αστυνομικές Αρχές εκτελούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και αυτό τηρείται απαρέγκλιτα».

Σχετικά με το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για το αυτοκίνητο που παρακολουθούσε τα γραφεία της «Ταξικής Αντεπίθεσης» στην περιοχή των Εξαρχείων, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναφέρει, στην ίδια ανακοίνωση, ότι «το αυτοκίνητο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία και «εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία περιπολίας στα Εξάρχεια». «Σε ολιγόλεπτη στάση του για να επιτηρηθούν γεγονότα στην Πλατεία προσήλθαν πολίτες οι οποίοι και προκάλεσαν ζημιές. Το αυτοκίνητο συνέχισε, με την παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ) την υπηρεσία του. Για το θέμα σχηματίζεται δικογραφία η οποία και θα αποσταλεί στον εισαγγελέα», συμπληρώνει η Αστυνομία, αφήνοντας μεγάλα ερωτήματα αναπάντητα.
 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέδειξε χθες με ντοκουμέντα περιπτώσεις με παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών, μέσω συσκευών γεωεντοπισμού, πράξεις που, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνιστούν το αποκορύφωμα μιας σειράς πρακτικών ακραίας καταστολής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Όπως είχε τονίσει  αναλυτικά η Κουμουνδούρου:

«Η σημερινή αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών, μέσω συσκευών γεωεντοπισμού, συνιστά το αποκορύφωμα μιας σειράς πρακτικών ακραίας καταστολής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί ανήσυχη τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης:  την απρόκλητη άσκηση βίας ακόμα και κατά γονιών ανήλικων συλληφθέντων χθες στην Ευελπίδων, την επίθεση σε φοιτητές και φοιτήτριες στην ΑΣΟΕΕ, τις βίαιες συλλήψεις και τον ξυλοδαρμό περαστικών και πολιτών χωρίς καμία αιτία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αναβιώνει  πρακτικές που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές.

Ως εδώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οφείλει να δώσει εξηγήσεις:

·         Είναι σε γνώση της η παράνομη πρακτική της παρακολούθησης πολιτών μέσω συσκευών γεωεντοπισμού;

·         Καλύπτει, πολιτικά και υπηρεσιακά, την πρακτική των ΜΑΤ να επιτίθενται βίαια, και δίχως να έχει προηγηθεί πρόκληση, σε πολίτες;

·         Προτίθεται να κάνει κάτι για τις καταγγελίες, που όλο πυκνώνουν, για πρακτικές της αστυνομίας που παραβιάζουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα;

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του να καταλύσει κάθε έννοια κράτους δικαίου.»