Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μήνυση στον Α. Σαμαρά και τον Γ. Πλακιωτάκη για τις ξενοφοβικές τους δηλώσεις

Μήνυση στον Α. Σαμαρά και τον Γ. Πλακιωτάκη για τις ξενοφοβικές τους δηλώσεις

Tο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και o Παναγιώτης Δημητράς κατέθεσε μήνυση κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά αλλά και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη κατηγορώντας τους δύο πολιτικούς για διασπορά ψευδών ειδήσεων με ρατσιστικό κίνητρο και δημόσια προτροπή σε διακρίσεις και μίσος κατά των προσφύγων.

Η μηνυτήρια αναφορά αφορά τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια του 13ου συνεδρίου της ΝΔ ο οποίος αναφερόμενος στους πρόσφυγες έκανε λόγο για «λαθρο-εποικισμό», ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας για τις προσφυγικές ροές είπε πως «τίθεται θέμα “παράνομης εισβολής” στη χώρα από μετανάστες».

Η επίμαχη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ήταν η εξής:

«Από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες. Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα. Άρα, είναι παράνομοι μετανάστες. Λαθρομετανάστες… Μπήκαν παράνομα ως «εισβολείς»…  Αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι… Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό».