Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στείλτε τους μετανάστες στην Μέρκελ και τον Μακρόν

Στείλτε τους μετανάστες στην Μέρκελ και τον Μακρόν

Πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση και ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις – Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει φυλακή για χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους

 

Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε μία απέραντη φυλακή για ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες. Γι’ αυτό επιβάλλεται τολμηρή και αποφασιστική διαχείριση του τεράστιου αυτού προβλήματος πριν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι υποδομές δεν αντέχουν για πεντακόσιους νέους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν καθημερινά στα νησιά. Είναι επίσης αδύνατο να στηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα κέντρα φιλοξενίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να ορθώσει το ανάστημά της και να απαιτήσει από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αντί να παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τα δακρύβρεχτα ρεπορτάζ των γερμανικών και γαλλικών καναλιών που εμφανίζονται ευαίσθητα σε ζητήματα μεταναστών και προσφύγων αρκεί να είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, να στείλουμε σε πρώτη φάση καμιά εικοσαριά ταλαιπωρημένους ανθρώπους στη Γερμανία, την Γαλλία και την Αυστρία που έχουν δυνατότητες υποδομών αλλά και θέσεις εργασίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα για χρόνια τώρα κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον αλλά οι αντοχές έχουν τελειώσει. Άλλη λύση δεν υπάρχει, γιατί με τον ρυθμό που έχουν πάρει οι προσφυγικές ροές χρειάζεται να κατασκευάζουμε ένα κέντρο φιλοξενίας κάθε μέρα.

Εγκυμονεί επίσης ο κίνδυνος της εξέγερσης των κολασμένων. Γιατί είναι αδύνατον να συνεχίσουν να ζουν στοιβαγμένοι κατά εκατοντάδες στις σκηνές χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση και χωρίς στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής.

Το προσφυγικό είναι ζήτημα εθνικό και χωράει πολιτική εκμετάλλευση ούτε και προσφέρεται για σπέκουλα.

Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα κόμματα θα πρέπει να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες πριν είναι αργά.

 

«Εκρηκτική» η κατάσταση στη Μόρια

Μόλις η κυβέρνηση έβαλε μπροστά το σχέδιο αποσυμφόρησης, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα.

Το κλίμα στη δομή της Μόριας είναι εκρηκτικό. Ενδεικτικό αυτού είναι τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν χθες στην περιοχή, με 300 ασυνόδευτους ανήλικους να διαμαρτύρονται και να ζητούν το εισιτήριο... εξόδου τους από το κολαστήριο της Λέσβου. Συγκεκριμένα, επεισόδια μεταξύ ανήλικων μεταναστών και αστυνομικών ξέσπασαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση προκλήθηκε μετά από διαμαρτυρία περίπου 300 ασυνόδευτων ανηλίκων, που ζητούν την άμεση μεταφορά τους στην ενδοχώρα, μιας και οι συνθήκες στη δομή είναι οι πλέον ακατάλληλες για παιδιά. Αναφορές κάνουν λόγο για εκτόξευση πετρών και αντικειμένων προς τους αρμόδιους της δομής, με την αστυνομία να επεμβαίνει και να κάνει χρήση χημικών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της τεταμένης κατάστασης αποφασίστηκε η εκκένωση της πτέρυγας ανηλίκων.

«Νέα Προσφυγική κρίση με προαναγγελία» βλέπει η FAZ

«Στα ελληνικά νησιά φθάνουν και πάλι τόσοι πρόσφυγες όσοι το 2016. Στα πρόθυρα αποτυχίας η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;», διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέα Προσφυγική κρίση με προαναγγελία».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Είναι πιθανότατα θέμα χρόνου έως ότου μεταφερθούν και πάλι πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Η τάση είναι σαφής: ενώ τον Ιανουάριο πέρασαν στα ελληνικά νησιά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις 5.600. Παρά την ύπαρξη της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μια πτυχή της δεν λειτούργησε ποτέ. Η κυβέρνηση Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει τις αναγκαίες δομές για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των προσφύγων στους καταυλισμούς των νησιών».

Μεταφορές με πλοία όπως το Aqua Blue δείχνουν ότι η προσφυγική συμφωνία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα αποτυχίας. Πρόκειται όμως για μια αποτυχία που θα μπορούσε να αποτραπεί, συνεχίζει η FAZ. «Η τήρηση της συμφωνίας από την Άγκυρα εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά και τα δις που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ. Όσον αφορά την Ελλάδα είναι γνωστό εδώ και καιρό τι πρέπει να γίνει. Χρειάζονται υποδομές και η πολιτική βούληση, έτσι ώστε οι αρχές να αποφασίζουν πιο γρήγορα αν θα χορηγήσουν ή όχι άσυλο. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση».

ΝZZ: «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά»

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 12.000 αιτούντες άσυλο», γράφει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά».

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι οι λόγοι για την ενίσχυση των προσφυγικών ροών είναι ασαφείς. «Όλοι όμως γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Η άνοδος του αριθμού των προσφύγων σχετίζεται εν μέρει με τις πιέσεις που δέχονται οι περίπου 4 εκατομ. πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία. Λόγω της εντεινόμενης δυσαρέσκειας του τουρκικού πληθυσμού, η Άγκυρα υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι, κυρίως, των Σύρων προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα ωστόσο είναι Αφγανοί. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η άνοδος του αριθμού των προσφύγων έχει πολιτικό υπόβαθρο. Λέγεται μάλιστα ότι στη διένεξη με την Κύπρο με αφορμή τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα εντείνει συνεχώς την πίεση, γεγονός που αντανακλά και στην Ελλάδα καθώς και το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Και είναι αλήθεια εντυπωσιακό ότι αυτές οι προσφυγικές ροές περνούν απαρατήρητες από την τουρκική ακτοφυλακή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσφυγική συμφωνία αποτελεί μέσο πίεσης της Άγκυρας στην ΕΕ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αποτρέπουν Τούρκοι συνοριοφύλακες από μια μετάβαση στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία αθετεί συστηματικά τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ».

Απειλές από την Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του, συνεχίζει απτόητος τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβάζοντας το «θερμόμετρο» στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Εκτός από το να φωτογραφηθεί μπροστά από τον χάρτη-πρόκληση της «γαλάζιας πατρίδας» και να εκδώσει Navtex για ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, ο «σουλτάνος» έχει ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του, το οποίο δεν είναι άλλο από το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Στο πλαίσιο του κλίματος έντασης που δημιουργεί, ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Ευρώπη με «καραβιές» προσφύγων και μεταναστών, ανοίγοντας κατά... βούληση την κάνουλα των ροών.

Εκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό

Συγκαλείται σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσο, διυπουργική συντονιστική σύσκεψη με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης.