Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ερωτήματα προκαλεί η κατάργηση της εγκυκλίου για την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους

Ερωτήματα προκαλεί η κατάργηση της εγκυκλίου για την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους

Μια ακόμα κίνηση που αναδεικνύει την αντίληψη της νέας κυβέρνησης για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών προχώρησε ο...νέος υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακάλεσε την πρόσφατη εγκύκλιο με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ, μεταξύ άλλων, σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Την εγκύκλιο, η οποία αποσαφήνισε το προηγούμενο, γενικόλογο και γραφειοκρατικό πλαίσιο, το οποίο καθιστούσε δύσκολη την απόδοση ΑΜΚΑ στις κατηγορίες ανθρώπων που προαναφέραμε, συνυπέγραψαν πρόσφατα (20 Ιουνίου 2019), μετά από προετοιμασία αρκετών μηνών, οι (πρώην, πλέον, αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί) Ανδ. Ξανθός, Δημ. Βίτσας και Τ. Πετρόπουλος (ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ).

Πολιτικός στόχος της εγκυκλίου ήταν η ευκολότερη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε βασικά αγαθά και δικαιώματα (Υγεία, Παιδεία, Εργασία) και άρα η δυνατότητα ομαλότερης ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. 

Ο κ. Βρούτσης, με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (11/7/19)και την οποία παραθέτουμε παρακάτω, μέσα σε μία ημέρα ακύρωσε τη δουλειά μηνών και, πλέον, αναμένουμε το «έγγραφο με το οποίο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την απόδοση ΑΜΚΑ».

 

 

 

 

Με βάση τα ως τώρα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης στο πεδίο των δικαιωμάτων, μπορεί κάποιος να φανταστεί πως δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον ως προς τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ, την απλοποίηση και συγκεκριμενοποίηση της οποίας είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, κατά την πρόσφατη απεργία τους και οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ. 

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υλοποιήσει την κατάργηση του αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, εντάσσοντας την αρμοδιότητα αυτή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, μπορεί να καταλάβει κανείς, δείχνει ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες αποτελούν κίνδυνο ή απειλή για να υπάγεται στη δημόσια ασφάλεια. Όπως και η αλλαγή ως προς τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ, αν επιβεβαιωθεί, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση...