Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύντομα

Σύντομα

** Την επόμενη βδομάδα αρχίζει η αλλαγή των πινακίδων στα οχήματα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει άλλωστε η Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, τώρα πλέον στην γαλάζια λωρίδα της πινακίδας αντί του μέχρι τώρα υφιστάμενου κωδικού «MK» θα αναγράφεται ο κωδικός «NMK». Από το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ενημέρωσαν επίσης ότι τα αυτοκόλλητα με τον κωδικό «NMK» θα συνεχίσουν να εκδίδονται μέχρι τις 12.02.2024. Προς τοι παρόν στις πινακίδες κολλάνε αυτοκόλλητα με το ακρωνύμιο NMK.

** Οι δύο γειτονικές πόλεις, η Φλώρινα και το Μοναστήρι, θα μεριμνούν από κοινού για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Για τον σκοπό αυτό έχουν προχωρήσει ήδη στην συγκρότηση κοινού επιτελείου πολιτικής προστασίας, το οποίο στο μέλλον με συντονισμένες ενέργειες, θα κινητοποιεί τους πολίτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φυσικές καταστροφές. Οι πυρκαγιές είναι το άμεσο θέμα συνεργασίας…

** Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία συμφώνησαν να συνεργασθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, χωρίς όμως να ανακοινώσουν συνασπισμό, καθώς διερευνούν έναν συνδυασμό επιλογών ώστε να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, απείλησε πάντως να προκηρύξει νέες εκλογές, σε περίπτωση που κόμματα της αντιπολίτευσης εμποδίσουν τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση.

** Ο Κασίμ Ζομάτ Τοκάγεφ εξελέγη με 70,96% Πρόεδρος του Καζακστάν. Είναι ο δεύτερος Πρόεδρος της χώρας μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Εξελέγη με τις ευλογίες του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ που διετέλεσε Πρόεδρος επί 30 έτη. Είναι συνεχιστής της ίδιας πολιτικής των πολύ στενών σχέσεων με την Μόσχα, ενώ είναι άριστες οι σχέσεις και με την Κίνα.